21
Januar

Koliko je novca potrebno jednoj četveročlanoj porodici u Njemačkoj: Troškovi režija skoro 500 KM

Published in BiH

Za najam stana u Njemačkoj porodica od četiri člana mora izdvojiti oko 1.200 eura (2.400 KM)

 

Proteklu godinu, tačnije 2022., obilježila su razna poskupljena, krize, manjak namirnica i slično.

 

Jedan youtuber s Balkana, u svom videosnimku koji je objavio na izmaku, već sada prošle godine, izračunao je troškove jedne četveročlane porodice u Njemačkoj.

 

Naime, on je na svom kanalu "Vultetova svaštara" izračunao sve troškove, mjesečna primanja, režije ali i dodatne troškove koje svaka porodica ima.

 

- Ako muž i žena rade, zarađuju oko 4.500 eura mjesečno, tačnije 9.000 maraka. Uzeo sam neki prosjek, naravno, ima bračnih parova koji zarađuju i više. Ako su na višoj poziciji, u nekoj jakoj tvrtki, kao što je Bosch, onda imaju i pet i pol hiljada eura, odnosno preko deset hiljada maraka - naveo je ovaj youtuber u svom videosnimku.

 

Dodao je i to da ima i onih koji zarađuju manje.

 

- Dječji doplatak za dvoje djece iznosi 440 eura, skoro hiljadu maraka. Pa su prihodi prosječnog domaćinstva ukupno 4.940 eura, oko 10.000 KM - ispričao je Vule.

 

Za najam stana u Njemačkoj porodica od četiri člana mora izdvojiti oko 1.200 eura (2.400 KM), a troškovi režija su 250 eura (500 KM), dok će mjesečni izdatak za hranu, prema njegovom iskustvu, biti oko hiljadu eura, odnosno dvije hiljade maraka.

 

Objasnio je i koliko iznose troškovi osiguranja, goriva i servisa za automobil ako živite u Njemačkoj, ali i koliko jedan pušač mjesečno potroši na cigarete.

 

- Kutija od 20 cigareta stoji osam eura, ako ih kupujete svaki dan, mjesečno ćete potrošiti 240 eura ili 480 eura (960 KM) ako su u porodici dva pušača. Tada ste u minusu i trebate tražiti dodatni posao za taj trošak - objasnio je.

 

Za odlazak na putovanje za godišnji odmor treba izdvojiti oko 500 eura, što znači 1.000 maraka, svaki mjesec kako bi se dovoljno uštedjelo, a na kraju je rekao kako penzija može biti jako dobra u Njemačkoj, a može se dobro zaraditi i na prodaji stana te novcem koji je uložen u životno osiguranje – ispričao je donoseći sve aspekte života vani.

 

avaz

Istočna Bosna