11
Oktobar

Članica CIK-a zaplakala na sjednici: Meta mi je na čelu, bojim se za život djeteta

Published in BiH

Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije, emotivno se danas obratila na sjednici CIK-a, rekavši da je sigurnosno ugrožena, te da joj se stavlja meta na čelo zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS-a. Izjavila je da je strah za djetetov i njen život, te da je nazivaju "srpskom fukarom" i osobom koja "ruši Republiku Srpsku".


- Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminisane na osnovu pola i u više navrata pretrpile smo različite vidove verbalnog nasilja. Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući. Vidno sam uzenemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS-a ponovo govori o meni lično, ovoj put kao o nekome "ko ruši Republiku Srpsku". Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS-a - rekla je Bjelica.

 

Tvrdi da ovo nije prvi put da je izložena medijskom linču, te da je na isti način bila izložena i tokom prošlih izbora kada je zbog poništenja izbora u Doboju i Srebrenici nazvana "srpskom fukarom".

 

- Otišlo se i korak dalje, raspravljalo se o mom porodičnom životu, bračnom partneru, čime se direktno krši moje pravo na privatni i porodični život koje predstavlja jedno od osnovnih prava. Tada kada sam nazvana "srpskom fukarom" to je jedno vrijeme trajalo i sada vidimo da u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova obuhvaćeno je optužnicom, a neke su optužnice i potvrđene. Ja sam omogućila građanima RS-a da se spriječi krađa njihove volje. Kod poništavanja izbora izbora u Srebrenici i Doboja, svi smo dobili krivične prijave - istakla je članica CIK-a, uz apel na Tužilaštvo da svi po tim krivičnim prijavama i odgovaraju.


Ispričala je i da je danas dobila informaciju da je zbog glasanja ponovog za nivo RS-a, rečeno da je "izvršila udar na RS", iako je jasno da CIK donosi odluke dvotrećinski.

 

- Smatram da se kao žena, kao samohrana majka stavljam pod pritisak i ponovo čujem da će se podnijeti krivične prijave. Kandidat za predsjednika RS-a meni direktno metu stavlja na čelo imenom i prezimenom. Ja živim u RS-u i to kod mene stvara neprijateljsko okruženje kod onih ljudi koji poklanjaju i vjeruju riječima tom kandidatu. Zbog takvih stavova, govore mi da sam histerična, oštro se protivim tome i danas sam borbeno rekla da neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo i da vršim udar na RS. Radim svoj posao u skladu sa zakonom. Pozivam nadležne institucije se ispita da li postoji, ne politička, nego krivična odgovornost za takve poruke i zahtjevam da se izvrši procjena moje lične sigurnosti - rekla je Bjelica kroz suze, dodavši:

 

- Imam strah kad se moje dijete vraća iz škole sa svojim drugarima… Smatram da moje dijete treba da uživa ista prava kao druga djeca, ali plašim se da to dozvolim. Ovakve stvari su nedopustive. Čula sam i da se insinuira da je neka gospođa iz SDS-a, pošto se povezujem stalno sa SDS-om, bila na Trebeviću ili Jahorini sa Mirkom Šarovićem, pozivam Tužilaštvo ili m:tel da ispita preko baznih stanica moju lokaciju, jer je to jedna laž.
 

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a dao je punu podršku svojoj kolegici, rekavši da je i njemu vrlo slično stavljena meta na čelo, te da je "kvalifikovan kao antisrbin".

 

- Nedopustivo je da bilo ko u ovoj državi bilo kome prijeti posebno visoki zvaničnici. Odbacujem svaki vid političke prljave kampanje koja se vodi protiv ove institucije i njenih članova - poručio je presjednik CIK-a, prenosi N1.

 

Last modified on utorak, 25 Oktobar 2022 12:23

Istočna Bosna