11
Oktobar

Brojne nepravilnosti: Ponovo će se brojati dio glasova za federalni i državni parlament te za NSRS

Published in BiH
Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH donešena je odluka o ponovnom brojanju glasova sa 45 redovnih biračkih mjesta za skupštine kantona, Parlament FBiH i BiH te NSRS, a zbog utvrđenih nepravilnosti.
 
 
Kako je zaključeno, ponovno prebrojavanje vršit će se sa 11 biračkih mjesta za PSBiH, 14 Parlament FBiH, 3 NSRS i 17 skupština kantona, a brojat će se glavnom centru za brojanje u Zetri.
 
Članica CIK-a Irena Hadžiabdić pojasnila je zašto je sada donesena ova odluka pozvavši se na izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.
 
Ovu odluku nazvala je historijskim presedanom, rekavši da postoji ogromno nerazumijevanje na terenu tome šta zapravo CIK radi.
 
"Bojim se da se jako slabo prate izmjene i dopune Izbornog zakona i želim skrenuti pažnju javnosti da je visoki predstavnik u članu 6.7 unio izmjenu koja nam je dala mogućnost da po službenoj dužnosti naredimo centrima za brojanje da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti", kazala je Hadžiabdić, dodavši da su u ovom trenutku ove radnje CiK-u neophodne.
 
Drugi član CiK-a Vlado Rogić, koji je bio i protiv jučerašnje odluke da se ponovo broje glasovi za predsjednika Republike Srpske,rekao je da je ovo ponovno brojanje bez obzira kako ga nazivali.
 
"Obesmislili smo postupak ponovnog prebrojavanja koji je propisan zakonom", dodao je Rogić.
 
Član CIK-a Željko Bakalar rekao je da je najčistija stvar da se prebroje sva izborna mjesta i da se utvrde rezultati.
 
 
"Kada odlučuje po službenoj dužnosti CIK ima ovlasti da poduzme mjere kojim se otklanjaju utvrđene nepravilnosti. To je suština naredbe koju smo izdali jučer i nemaju nikakve veze sa zahtjevima za ponovnim brojanjima ili zahtjevima za ponavljanje izbora. Ovako postupamo zbog zaštite čistoče i integriteta izbornog procesa", zaključio je Bakalar.
Last modified on utorak, 11 Oktobar 2022 15:44

Istočna Bosna