Turski predsjednik Erdogan je posjetom Sarajevu započeo trodnevnu regionalnu turneju koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

 

- Republika Turska i BiH imaju izvanredne prijateljske, bratske odnose i veze. One su historijske, političke, ekonomske i na planu kulture. Predsjednik Erdogan daje poseban ton tim odnosima. Nastavit ćemo da jačamo naše odnose i veze - kazao je Džaferović.

 

Podsjetio je da je ovo četvrta zvanična službena posjeta između BiH i Turske.

 

- Ne postoji nijedna država na svijetu s kojom je BiH u ovom četverogodišnjem mandatu, ali možemo slobodno kazati i u proteklim mandatima, imala tako tijesne veze i tijesnu saradnju kao što je u ovom mandatu to bio odnos i saradnja s Turskom - izjavio je Džaferović.

 

 

Kako je kazao, ostat će, za ovaj mandat i saziv Predsjedništva BiH i relacija koje je imalo s Turskom, upamćeno mnogo pozitivnih stvari.

 

- Na sastancima sam govorio o dvije vrlo važne stvari, a to je autoput Sarajevo - Beograd - Sarajevo i dokumenti, odnosno međunarodni sporazumi koje su BiH i Turska usvojili. To će se nastaviti realizirati u narednom periodu. Očekujem da to bude intenzivirano u narednom periodu - rekao je Džaferović.

 

Prema njegovim riječima, tokom ovog mandata nisu uspjeli do kraja, kada je u pitanju realizacija ovih projekata, uraditi sve što mogu da urade, zbog pandemije, bojkota, političke krize unutar BiH.

 

- Nadam se da dolazi vrijeme realizacije tog projekta. Drugo pitanje je pitanje ugovora o slobodnoj trgovini. Republika Turska je BiH dala najpovoljnije uvjete u odnosu na sve druge države na svijetu kada je u pitanju slobodna trgovina. Mi to treba da iskoristimo. Naša robna razmjena je negdje na nivou 850 do 900 miliona dolara. To može mnogo bolje i više. Mi smo sebi dali cilj da to u ovoj godini bude milijarda. Postoje brojne oblasti u kojim možemo da sarađujemo. Danas smo na sastanku od Erdogana čuli neke konkretne stvari. Pitanje industrijskih zona je posebna oblast u kojoj treba u budućnosti razvijati saradnju između dvije države. Tehničke grupe koja treba da dođe u BiH kada je u pitanju autoput. Saradnja u oblasti energetike, formiranje radne grupe za energetiku je posebno pitanje i danas smo na sastanku govorili i o kretanjima građana Turske i BiH u BiH i Tursku putem ličnih karata - pojasnio je Džaferović.

 

Zahvalnost za ulogu u sukobu Rusije i Ukrajine

 

Kako je kazao, postoji procedura koju treba da provede Vijeće ministara BiH.

 

Poručio je da je Republika Turska jako opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, za reforme koje je BiH poduzela.

 

- Turska daje podršku produženju mandata ALTHEA-e koje nas čeka u novembru. Drugo pitanje koje smo danas posebno naglasili je pitanje odnosa Turske sa svim državama Zapadnog Balkana. Turska ima dobre, prijateljske odnose sa svim državama Zapadnog Balkana i igra vrlo stabilizirajuću ulogu u regionu Zapadnog Balkana. Kada smo mi, unutar BiH, u pitanju Turska i Erdogan vode uravnoteženu politiku i imaju dobre odnose sa svima nama u BiH, bez obzira kojem narodu pripadamo i iz kojeg dijela BiH dolazimo - naglasio je Džaferović, kazavši kako su se turskom predsjedniku posebno zahvalili na liderskoj ulozi u svijetu, posredovanju u ratu između Ukrajine i Rusije.

 

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je činjenica da Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja u predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i u Vladi Turske.

 

- Pored konkretnih projekata na kojima treba da radimo i na kojima se već radi želim istaći da je činjenica da je predsjednik Erdogan kao i politika Vlade Turske jedna od rijetkih stvari oko kojih se slažemo u Bosni i Hercegovini. To je činjenica, kao i što je činjenica da u Erdoganu i u Vladi Republike Turske Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja - kazao je Komšić na konferenciji za novinare te dodao:

 

- Također je i činjenica, i ja mislim da treba potencirati tu stabilizirajući ulogu u Bosni i Hercegovini pa i u cijeloj regiji od Erdogana i politike koju on realizuje. Siguran sam da će se ta saradnja nastaviti istim tempom i u istom pravcu kako smo imali i do sada. To je zaista dobra stvar jer kada god se sretnemo rodi se neki novi projekat, nova inicijativa koja doprinosi razvoju naših bilateralnih odnosa i doprinosi napretku Bosne i Hercegovine.

 

 

Čan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je veliki lider i državnik koji je u Bosnu i Hercegovinu došao s paketom pomoći bez političkog uslovljavanja.

 

Dodik je na zajedničkoj konferenciji s turskim predsjednikom Erdoganom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićom i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem rekao da je Erdoganova posjeta jedna od važnijih za BiH.

 

- Ovo je jedna od važnih posjeta koju obilježi vrijeme i daje elan za rješavanje problema. Važna je stvar ovo oko ličnih karata mi to podržavamo. Jednako, kao i niz drugih pitanja od razvoja industrijskih zona do toga da se formira poseban zajednički tim, odnosno radna grupa između dvije zemlje da se bave energetikom koja danas postaje jedna od najvažnijih tema savremenog svijeta - rekao je Dodik.

 

Istakao je da "svi znamo" za emocije koje turski predsjednik Erdogan i njegova zemlja imaju prema BiH, ali da je neophodan pragmatizam kako bi se stvari rješavale i ostvario napredak.

 

- Emocije same ne mogu same da doprinesu. Želim da se zahvalim prije svega predsjedniku Erdoganu, jer je on uticao da se BiH obezbijede, u ključnim momentima, potrebne količine đubriva, da nam poljoprivredna proizvodnja bude stabilna i ne bude ugrožena zbog nedostatka đubriva - rekao je Dodik.

 

Veliki lider i državnik

 

Dodao je da Erdogana doživljava kao "velikog lidera i državnika" i smatra da je njegov odnos prema BiH zasnovan na "emocijama i simpatijama".

 

- Doživljavam ga kao velikog lidera i državnika. Njegov odnos prema nama u BiH jeste s emocijama i simpatijama. Pragmatizam koji ukazuje na to na koji način treba rješavati, a to je da mi ovdje u BiH treba zajedno da donosimo naša najbolja moguća rješenja, bez mogućnosti da se to nameće sa strane. Najbolji dokaz upravo je i predsjednik Erdogan koji ovdje dolazi sa paketom pomoći BiH, a da ništa nije politički uslovljavao. To je nešto što bi moglo biti primjer za mnoge druge, pogotovo one sa Zapada koji ovdje dolaze pomalo bijesni, da nam drže lekcije kako treba da organizujemo naše društvo i ostave nam nered koji mi treba da sređujemo dugo godina. Ta pragmatičnost koju vidimo ovdje zaista pomaže i ja želim da se zahvalim - naglasio je Dodik.

 

 

Istakao je da podržava pristup da BiH očuva integritet i suverenitet u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

 

- U tom pogledu dijelimo određene vrijednosti vezano za Evropsku uniju. Ali, želim da kažem da smo izgubili entuzijazam značajno što se tiče EU... Naš entuzijazam od prije par godina i danas se ne može izmjeriti. Gubi se povjerenje u EU i njenu sposobnost da upravlja procesima i to je nešto što moramo imati na umu”, rekao je Dodik.

 

Po pitanju NATO-a, član Dodik je podsjetio da je Turska važna članica saveza i jedan od njegovih najvećih finansijera.

 

- Mi razumijemo njihove unutrašnje razloge koji su doveli do toga da Turska bude članica NATO-a. Jednako tako, u BiH bez obzira na razne prikaze, a ponekad i špekulacije ne postoji koncenzus o tome da država postane članica NATO-a. U tom pogledu imamo na sceni Program reformi, koji je opet u zastoju i tamo piše da se tim programom ne prejudicira članstvo u NATO-u - kazao je Dodik.

 

Ponovio je da je Erdogan nesumnjivo jedan od najvažnijih lidera ovog dijela svijeta.

 

- Evropa gubi, i gotovo da nema prepoznatljive lidere za krize koje dolaze. Moramo se svi pomalo zabrinuti zbog toga. Znamo da bez jakih lidera nema ni rješenja. U tom pogledu želim predsjedniku Erdoganu sve najbolje, prije svega zdravlje i uspješan posao u rukovođenju složene ne samo unutrašnje situacije u Turskoj, nego, rekao bih, regionalne i globalne, jer je nesumnjivo predsjednik Erdogan jedan od globalnih lidera. Pristup da se uvažavaju svi jednako u BiH je najbolji mogući. To pokazuje Turska - rekao je Dodik.

 

Na kraju je dodao da su sastanci s Erdoganom jedna od rijetkih prilika kada članovi Predsjedništva nisu posvađani.

 

- Ovdje imamo dobru, prijateljsku atmosferu i ona je nesumnjivo rezultat onoga što pokazuje i dokazuje predsjednik Erdogan. Moji ljudi, oni koji mene podržavaju, i moj narod znaju da je predsjednik Erdogan prijatelj svih nas ovdje - zaključio je Dodik.