- Poštovana ekselencijo Schmidt, zvuči nevjerovatno Vaša izjava da Vi ne vidite problem u funkcioniranju u entitetu RS. Vaša izjava je plod nepoznavanja stanja ili loše namjere. Kako god, jedno i drugo loša je poruka za obespravljene i sistemski diskriminirane Bošnjake u ovom entitetu u Bosni i Hercegovini.

 

Ovaj entitet, koji po Vama funkcioniše, ostavljen je pod upravom isključivo predstavnika srpskog naroda, bez da Bošnjaci mogu utjecati na bilo kakve procese. Amandmani na Ustav entiteta RS koje je nametnuo Vaš prethodnik Wolfgang Petrich dao je formalno pravo na predstavljanje i zastupljenost Bošnjaka bez suštinske mogućnosti da se utječe na proces donošenja odluka u ovom entitetu od strane Bošnjaka.

 

Ovu anomaliju obilato koriste predstavnici srpskog naroda, a Vaše izjave i nečinjenje da se stanje promijeni dodatno ih ohrabruje da nastave sa provođenjem sistemske diskriminacije. Kao visoki predstavnik trebali biste znati da su asimetrična rješenja u ustavima entiteta koje je nametnuo visoki predstavnik Wolfgang Petrich temelj neravnopravnosti naroda i svih građana u Bosni i Hercegovini.

 

Bošnjaci imaju pravo na pet ministara u Vladi RS-a, ali sve njih imenuju isključivo srpske političke partije. Bošnjaci imaju pravo na vitalni nacionalni interes o kojem odlučuje Ustavni sud entiteta na osnovu Poslovnika koji je suprotan Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu. U njemu odlučuju sudije koje predlaže samo predsjednik entiteta bez konsultacija sa potpredsjednicima.

 

Bošnjaci imaju pravo, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, na povratak u okruženje bez diskriminacije, ali su svakodnevno izloženi sistemskoj diskriminaciji koju vi očito ne vidite zbog obaveze rješavanje zahtjeva HDZ-a u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

 

Bošnjaci imaju pravo na jednak pristup obrazovnom procesu, ali nam se zabranjuje izučavanje i imenovanje bosanskog jezika. Bošnjačka djeca moraju učiti da su presuđeni ratni zločinci za genocid srpski heroji i stvaraoci RS-a. Svakodnevno slušamo i trpimo uvrede da genocid nad nama nije počinjen, da su ratni zločinci i počinioci genocida nad nama srpski heroji.

 

Bošnjaka je danas zaposleno u institucijama entiteta i lokalnih zajednica oko jedan posto, a po Ustavu entiteta član 97. trebalo bi nas biti oko 30 posto.

 

Mogao bi nabrojati puno primjera diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu koje Vi ne primjećujete ili ne želite da primijetite, čime indirektno ili direktno podržavate sistemsku diskriminaciju Bošnjaka koja za posljedicu ima mirnodopski progon Bošnjaka sa ovog prostora i realizaciju ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom teritoriju.

 

Bošnjaci u ovom entitetu sve više vjeruju da Vi i međunarodna zajednica svjesno tolerišete ponašanje srpskih vlasti u ovom entitetu i provođenje sistemske diskriminacije Bošnjaka. Da nije tako radili bismo svi zajedno na eliminaciji posljedica genocida u skladu sa važećim konvencijama i rezolucijama Generalne skupštine UN-a.

 

Poštovani gospodine Schmidt pozivam Vas da poduzmete konkretne korake na otklanjanju sistemske diskriminacije Bošnjaka, jer je nama ta mogućnost oduzeta, ne našom voljom, a to je vaša direktna obaveza zbog kršenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane vlasti entiteta RS. Pozivam Vas da svojom odlukom promijenite raniju odluku visokog predstavnika Wolfganga Petricha i uklonite asimetrična rješenja u ustavima entiteta i time učinite sve narode i građane u Bosni i Hercegovini ravnopravnim u procesu donošenja odluka.

 

Vaš angažman na otklanjanju sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu i uklanjanje asimetričnih rješenja bio bi pravi put i pokazao bi dobru namjeru spram izgradnje države Bosne i Hercegovine sa jednakim pravima svih naroda i građana, svaki drugi pristup daje nam za pravo da vjerujemo da Vaše namjere spram Bošnjaka i Bosne i Hercegovine nisu dobronamjerne - rekao je potpredsjednik Salkić.