02
Juni

“Čeka nas teško razdoblje”: Pogledajte šta je najviše poskupjelo u BiH

Published in BiH

"Hrana je sve skuplja, gorivo također, računi pristižu, dugovi se brzo gomilaju ako se i na trenutak opustite. Iako sam uvijek vodio računa o troškovima i planirao kako potrošiti novac, danas je to postalo doslovno mađioničarski posao"

 

Svaki, pa i najmanji rast cijena među bh. građanima izaziva sve veću paniku i strah.

 

– Nema ništa gore od toga kada gledate plaću kako nestaje i prije nego što ste je dobili – govori Mostarac koji, kako kaže, iz dana u dan vodi borbu s neizbježnim troškovima, piše Večernji list BiH.

 

– Hrana je sve skuplja, gorivo također, računi pristižu, dugovi se brzo gomilaju ako se i na trenutak opustite. Iako sam uvijek vodio računa o troškovima i planirao kako potrošiti novac, danas je to postalo doslovno mađioničarski posao – objašnjava.

 

Iz Agencije za statistiku BiH navode kako je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast cijena od 13,2 posto.

 

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 20,6%, zatim alkoholnih pića i duhana za 0,6%, stanovanja i režijskih izdataka za 9,9%, a namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kućanstva za 6,8%, kažu iz Agencije.

 

Dalje ističu i rast cijena u zdravstvu za 1,1 posto, prijevozu za 28,9 posto, komunikacijama za 0,8, rekreaciji i kulturi za 6,1, obrazovanju za 0,5, restoranima i hotelima za 7,8 posto te ostalim dobrima i uslugama za 4,5 posto.

 

Jedino je prosječni pad cijena zabilježen u odjeljcima odjeće i obuće za 4,8 posto. Promatrajući cijene pojedinačnih proizvoda, teško je naći neki čija cijena nije rasla. Tako je kruh s 2,30 KM poskupio na 2,90 KM, kilogram brašna s 1,10 KM na 1,60 KM, riža s 3 KM na 3,70 KM.

 

Rekordan rast cijena zabilježen je kod ulja, a prema podacima državne Agencije za statistiku, s oko 2,70 KM poskupjelo je u prosjeku na 5,10 KM po litri. Ogrjevno drvo skuplje je prosječno za 10 KM, u aprilu  prošle godine po kubnom metru stajalo je 80,50 KM, dok je za istu količinu u istom mjesecu ove godine bilo potrebno izdvojiti 90,20 KM.

 

Cijena dizela rasla je s 2 na više od 3 KM, a benzina s 2,10 na 2,90 KM.

 

Više cijene u godini dana bilježe krompir, grah, mlijeko, maslac, kava, šišanje, šampon za pranje kose, gradski prijevoz, taksi-usluge, pakiranja toaletnog papira…

 

Ono što je trenutno zabrinjavajući podatak je da su bh. građani u godini dana morali izdvajati čak 20,6 posto više novca za hranu, dok su stanovnici Europske unije istodobno, prema podacima Eurostata, izdvajali 8,9 posto novca više. Kao razlog tolikog poskupljenja hrane u BiH u odnosu na EU stručnjaci navode ovisnost o uvozu.

 

– Riječ je o proizvodima u čijoj cijeni veliki udio ima prijevoz. Po robu i hranu ide se tisućama kilometara daleko i to je jedno od objašnjenja zbog čega cijene hrane kod nas rastu puno više nego u Europskoj uniji – rekao je ranije za Nezavisne Željko Vaško, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci na katedrama za ruralni razvoj i ekonomiku poljoprivrede.

 

IZAZOVNO VRIJEME

 

Iz Udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju kako bh. građane čeka jako izazovno vrijeme.

 

– Činjenica je da nas očekuje jako teško razdoblje. Prognoze i ekonomske analize upućuju na to i već se naglas govori kako nas sve očekuje jako teška zima. Vlasti se moraju probuditi i uvesti mjere, nema druge. Treba ukinuti trošarine pa onda pokušati i s usporavanjem rasta cijena, barem osnovnih životnih namirnica – kazao je za Večernji list Zoran Petoš iz Udruženja za zaštitu potrošača “Don”, dajući savjet o pametnoj kupnji.

 

– Moramo biti svjesni da u ovom trenutku niko nije pošteđen i svi trpimo posljedice. Vrlo je važno planirano kupovati, a ne bez cilja nagomilavati – zaključio je Petoš.

Istočna Bosna