Pohodit će osmodnevni put dug više od 280 kilometara, koji će prepješačiti u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

 

Oganizacioni odbor poziva sve koji se osjećaju fizički spremno da učestvuju u osmodnevnom pješačkom pohodu od Sarajeva do Potočara te da se prijave do 11. juna putem mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., Facebooka ili telefona 061/980-008.

 

Marš mira kreće 3. jula iz Sarajeva, a završava 11. jula u Potočarima. Trasa uključuje brdsko-planinske staze te prolaske kroz gustu vegetaciju.

 

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je za Fenu da pohod organiziraju u znak sjećanja na nevino ubijene građane Srebrenice, ali i iz onih mjesta koje će posjećivati na tom putu.

 

- Cilj je jasan, a to je da se nikad nikome ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti - poručio je.

 

Prema planu, učesnici će u srijedu, 3. jula krenuti iz Sarajeva, noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk - Potočari 2022.

 

- Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti te odati počast nevino ubijenim, podsjetiti te dati svoj skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid - istakao je Papić.

 

Zahvalio je svima koji su prepoznali njihov trud i pomogli im u organizaciji tog zahtjevnog projekta.