Općina Bratunac započela je asanaciju Poljoprivrednog magacina u Kravici gdje je 13. jula 1995. ubijeno 1.300 civila, muškaraca i dječaka iz enklave Srebrenica. Tenderom koji je raspisala Općina Bratunac, a dijelom finansirala Vlada Republike Srpske, izvršit će se rekonstrukcija i sanacija četiri hale Zemljoradničke zadruge u Kravici i na taj način ukloniti oštećenja od metaka koji stoje kao spomen na ubijene bošnjačke civile u julu 1995. godine.

 

- Ove godine ćemo staviti poseban akcenat na obilježavanje godišnjice genocida. Planiramo posjete mjestima stradanja i mjestima na kojima su se nalazile masovne grobnice. Organizirat ćemo okrugle stolove, historisjke časove, promocije knjiga na ne temu genocida, izložbe te promociju filma "U sjeni minareta" - rekao je Mensur ef. Husić, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

 

Mensur ef. Husić

 

Želimo raditi memorizaciju onoga što se desilo na ovom prostoru, istakao je ef. Husić, samo s ciljem da se to više nikada nikome ne ponovi.

 

- Dakle, ne samo radi nas Bošnjaka, nego radi svih nas. Istina je pretpostavka suživota, a suočavanje s istinom je pretpostavka katarze, a dok ne dođe do katarze neće biti istinskog suživota, živjet ćemo jedni pored drugih. Kada se strana koja je počinila zločine suoči s istinom to je pretpostavka suživota, koji je višestoljetna tradicija bh. društva - zaključio je ef. Husić.