- Iz Kabineta predsjedavajućeg su istakli da će Tegeltija, uprkos svim silnim opstrukcijama koje dolaze od Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara i Stalne misije BiH pri UN-u, naći način da predstavi stvarno stanje i probleme sa kojima se suočava BiH - objavila je Srna.

 

Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić se javio iz New Yorka i otkrio u kojem slučaju se može dogoditi da Tegeltija bude jedan od govornika. Pojasnio je da će se na početku sjednice obaviti proceduralno glasanje članica Vijeća sigurnosti, da li će se i hoće li se visoki predstavnik Christian Schmidt obratiti i podnijeti Izvještaj. Od 15 članica, dovoljno je devet da bude "za" i da Schmidt podnese svoj izvještaj.


Uime Bosne i Hercegovine govorit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je u političkoj hijerarhiji iznad prvog čovjeka Vijeća ministara, a ne Tegeltija kako je to provobitno bilo isplanirano, jer je on već nekoliko dana u New Yorku.

 

Teoretski postoji mogućnost da se Tegeltija obrati i prezentira Vijeću sigurnosti Izvještaj Vlade RS-a. No, da bi se to dogodilo Rusi bi trebali pronaći rupu u pravilima UN-a i Tegeltiju najaviti kao čovjeka koji će iznijeti neki stav. Međutim, za to im je potrebno devet glasova, a kako stvari stoje Rusi ih nemaju, dok Schmidt ima potreban broj ruku da bi, za razliku od novembarske zabrane kada zbog veta Rusije i Kine nije mogao govoriti, ovoga puta Vijeću sigurnosti UN-a predočio svoj izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini.

 

Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članica, od kojih je pet stalnih, s pravom veta – Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, a deset se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica.