06
Maj

Komšić: Milanović i ja nikad nismo bili jarani, bio je predmet sprdnje

Published in BiH

Komentarisao je i izjavu Milanovića koji je za Komšića kazao da "mu je bio jaran dok nije vidio da se radi o džeparu i lopovu"

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je obilježavanju godišnjice otvorenja Spomen-sobe poginulim borcima Armije RBiH općine Vogošća 1992. – 1995. gdje je komentarisao izbore u BiH, izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i pismo Dragana Čovića međunarodnoj zajednici.

 

“Nisu samo Milanović i Čović problem, s njima bi se lako nosili, riječ je očigledno o cijeloj jednoj politici koja očigledno ima svoje pristaše i nastavlja sve ono što je započeto 92. i 93. Dogovoreno od Tuđmana i Miloševića, Karadžića, Bobana, pa se onda to pretvorilo u rat protiv Armije i MUP-a RBiH, čisto komadanje BiH, pokušaji da se otkine dio teritorije u korist tada Jugoslavije, poslije Srbije i s druge strane u korist Hrvatske, a onda je to prepakovano kasnije u Dejtonskom mirovnom sporazumu u Republiku Srpsku, odnosno, prepakivano je više puta i u hrvatsku samoupravu”, kazao je Komšić.

 

Smatra da priča o izmjenama Izbornog zakona o navodnoj ugroženosti i majorizaciji Hrvata kao naroda služi kao pokriće za političku borbu.

 

“Riječ je ovdje o čistom političkom odnosu i političkoj borbi sa HDZ-om kao nosiocem te ideje udruženog zločinackog poduhvata od kojeg očigledno nisu odustali”, naglasio je član Predsjedništva BiH.

 

Kazao je da je na sve to upozoravao i u prošlosti.

 

“Sva priča oko izmjena Izbornog zakona zapravo je nastavak realizacije onih težnji sa kojima smo mislili da smo završili potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, formiranjem Federacije, završetkom rata i potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Očigledno to nije prestalo i imati ćemo i dalje problema sa tim idejama jer one jednostavno odbijaju da odu sa te historijske scene”, tvrdi Komšić i nastavlja:

 

“Mi smo tu sa se nastavimo boriti za BiH kako god treba. Jučer je trebalo oružjem, danas politički, nastaviće politički, mi biramo da to bude politička borba, a ne da bude bilo koja druga vrsta borbe, ali odustati nećemo. Sto oni više pritišću i što misle da imaju više saveznika po cijelom svijetu, mi cemo biti samo tvđi i tvrđi, samo im treba jasno staviti do znanja da šta god pokušavaju da neće uspjeti”.

 

Komentarisao je i izjavu Milanovića koji je za Komšića kazao da “mu je bio jaran dok nije vidio da se radi o džeparu i lopovu”.

 

Komšić kaže da mu Milanović nikad nije bio “jaran”, te da je od samog početka bio skeptičan prema njemu.

 

“Nikad nismo bili jarani, od prvog trenutka kad sam ga upoznao imao sam veliku rezervu prema njemu. Kritikovali su me i ružno gledali kad sam to rekao, ali nikad o njemu nisam imao lijepo mišljenje i postoje brojni svjedoci i danas”, navodi Komšić.

 

Za Milanovića kaže da je s vremenom postao predmet sprdnje.

 

“Nakon što se vremenom pokazalo ko je Milanović, postao je predmet sprdnje u SDP-u BiH, ali čovjek očigledno sad nastavlja osvetnički pohod prema ljudima u BiH kojima možda zamjera to što u njemu nisu prepoznali ljevičara i socijaldemokratu, što je on i dokazao da nije”, zaključio je Komšić.

Istočna Bosna