"Hrvati su s pravom nezadovoljni"

 

- Sud Bosne i Hercegovine će biti pokriće za nezakonite odluke, poput one o CIK-u. Kad imate izjavu Bakira Izetbegovića da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta će činiti 60 posto patriotskih probosanskih, kako on kaže snaga, to je direktan udar na Dejtonski sporazum – kaže Dodik i dodaje da RS treba da jednog dana ovlada izbornim procesom, da izbore u RS-u provodi entitetska, a ne Centralna izborna komisija.

 

- Za nivo BiH ćemo vidjeti da napravimo zajedničke nastupe, zbog rasipanja glasova. Važne odluke će biti donesene u srijedu - kazao je.

 

Odgovorio je i hoće li biti osiguran novac za izbore, hoće li HNS u reorganizaciju BiH, šta to znači, da li treći entitet.

 

- Bosna i Hercegovina nema budžet, nije mogla ni da planira sredstva, da li će se naći neke vanredne stavke vidjet ćemo. Tema reorganizacije živi dugo, Hrvati su sa pravom nezadovoljni u FBiH. Apsolutno je ispravno tražiti ono sto je Ustavom predviđeno, da se bira srpski, hrvatski, bošnjački član.

 

S pravom su ukazivali Hrvati, velika je diplomatska akcija bila, morat ćemo sjesti i dogovoriti se da stabilizujemo situaciju da dođemo do tih izbora. Šta znači teritorijalna organizacija, RS je nedjeljiva - govori Dodik.

 

Dodik kaže da što se tiče Bošnjaka i Hrvata, da ne bi mogao reći da je to njihova stvar, jer tamo živi minimalna srpska zajednica. Smatra da postoji neravnopravnost Srba u FBiH koja je vidljiva.

 

- Šta je ideja teritorijalne reorganizacije, mogu da naslutim, muslimani su pogriješili što se nisu dogovorili s Hrvatima u FBiH - kaže Dodik.

 

"Stavite kamere na granične prijelaze"

 

Dodik je dao ironičan odgovor na pitanje da li će neko od predstavnika RS-a otputovati u Moskvu 9. maja kada Rusija organizuje veliku vojnu paradu povodom 77. godišnjice pobjede nad fašizmom.

 

- Preporučujem da svoje kamere stavite na granične prijelaze pa da snimite ko izađe, može? - rekao je Dodik.

 

Komentirao je i to što je Evropska unija uvela sankcije Rusiji i embargo na uvoz nafte.

 

- To ćemo samo mi imati probleme. EU brani korištenje tih linija snabdijevanja. Mi ćemo ovdje sigurno imati posljedice. Nas niko nije pitao. Mi se ne možemo lako prebaciti na druga tržišta, pogotovo koja su skupa. Veliko je pitanje kako ćemo u budućem vremenu. Imali smo vrlo korektan odnos s kompanijom koja se bavi time. EU očito ubrzava proces isključivanja Rusije iz svih stvari. Nećemo dozvoliti da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji - poručio je.