23
April

Jak zemljotres u Hercegovini, zatreslo se i Sarajevo

Published in BiH

Prema EMSC-u do zemljotresa je došlo u 23 sata i 7 minuta

 

Stanovnici više bosanskohercegovačkih gradova osjetili su zemljotres nešto iza 23 sata, a EMSC, servis za detekciju zemljotresa, objavio je prve informacije.

 

Prema prvim informacijama, epicentar zemljotresa magnitude 6 bio je u Hercegovini, tačnije 15 kilometara jugoistočno od Stoca i oko devet kilometara sjeverno od Ljubinja.

Jačina potresa u epicentru, prema EMSC-u, bila je 6 stepeni po Rihteru. Iz Mostara su objavljene prve fotografije na kojima se vide dijelovi fasade na ulici. 

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, u Stocu se na jednu kuću obrušio komad stijene. Građani su od straha da ne uslijedi novo podrhtvanja tla izašli na ulice. Nema još uvijek informacija o tome je li bilo povrijeđenih ili eventualno stradalih osoba.

 

Zemljotres se osjetio i Sarajevu. Od jačine potresa sve je podrhtavalo gotovo jednu minutu, a građani koji žive na višim spratovima prijavljuju da su im padale stvari.

 

 

Kako pišu građani u komentarima, potres su osjetili i u susjednim zemljama, u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, ali i u Albaniji i Italiji…

Istočna Bosna