12
April

Schmidt iskoristio Bonske ovlasti i poništio zakon RS-a o imovini

Published in BiH

Ovom odlukom janso se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini koji treba stupiti na snagu u RS.

 

– Suspendovao sam primjenu Zakon do ocjene Ustavnog suda kako bi se izbjegle negativne pravne reprekusije za građane i potencijalne investitore. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo”, rekao je Schmidt.

 

Ova odluka Schmidta će stupiti na snagu od trenutka objavljivanja na stranici OHR-a.

 

Podsjetimo, ovaj Zakon Narodna skupština Republike Srpske je usvojila 10. februara ove godine, kršeći pritom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

 

“Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na 20. redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine”, napisano je u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku RS-a.

 

Zakon je trebao stupiti na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Istočna Bosna