11
April

Težak dan za Dodika: Sankcije i debakl u NSRS

Published in BiH

Vijest o sankcijama Velike Britanije danas je Milorada Dodika zatekla na sjednici Skupštine RS, gdje je tražio podršku za veto na pet odluka Predsjedništva BiH.

U NSRS je Dodik ušao sa pričom da glasanje za veto nije podrška njemu nego zaštita interesa RS, a nakon objave sankcija nije bio spreman stati u zaštitu istih. Dapače, Dodik se sakrio iza RS i građana manjeg entiteta, 'pojasnivši' da su sankcije usmjerene ne protiv njega, nego protiv Srba i RS-a.

 

Iskusno je to uočio Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, te poručio Dodiku da ne pravi od naroda živi štit.

 

- Nikada se nisam bacao kamenom, čak ni na svoje protivnike, kada sam dobio sankcije niti sam u to uvlačio RS i narod. Stojički sam se nosio sa tim i sam sam tražio svoju pravdu. Nije narod kriv za bilo čije sankcije. Nije narod kriv da sada ispašta zbog bilo koga i ne pravite od njega živi štit - poručio je Šarović.

 

Iako je na sve načine pokušao poručiti da ga britanske sankcije nimalo na dotiču, salve uvreda koje je Dodik uputio na račun međunarodnih zvaničnika i političkih rivala, te prikazana nervoza otkrile su da to nije baš tako. 

 

Da stvari po Dodika budu gore, poslanici Narodne skupštine RS nisu podržali dvotrećinskom većinom veto koji je uložio na pet odluka Predsjedništva BiH kojima je preglasan.

 

Ovo je već drugi put da Dodik ne dobija podršku u NSRS. Posljednja rasprava održana je u 27. oktobra prošle godine, kada poslanici u Skupštini RS također nisu podržali Dodikov veto na odluke Predsjedništva BiH.




(Vijesti.ba)

Istočna Bosna