07
April

Roger Cohen: Vladimir Putin je želio uništiti Ukrajince jednako kao Milošević Bosance

Published in BiH

U Domu mladih održana je medijski događaj "Integritet medija u vrijeme dezinformacija". Učesnicima se obratio i Roger Cohen, novinar New York Timesa, koji je u toku govora uporedio retoriku koju koristi Vladimir Putin sa retorikom Slobodana Miloševića.

 

Osim Cohena videolinkom su se obratili i legendarna Christian Amanpour (CNN), zatim Rémy Ourdan iz Le Monde-a, Javier Espinosa iz El Mundo-a i Ed Vulliamy iz The Guardian-a i Observer-a. Prisutnima su se obratile i Aida Čerkez te Nadina Maličbegović.

 

Roger Cohen, novinar New York Times je opisao kako ga je opsesija Vladimira Putina historijom podsjetila na Balkan te je uporedio Vladimira Putina sa Slobodanom Miloševićem. Putin je negirao ukrajinsku naciju i želi je uništiti, a ironično svojom agresijom je učvrstio ukrajinsku naciju za vijek vijekova. Cohen je podsjetio da je jednako kao Putin i Milošević htio da uništi bosansku naciju.

 

Christian Amanpour je rat u Ukrajini uporedila sa ratom u Bosni i Hercegovini te pozorila kako se ponavlja obrazac propagande. Međutim, svijet je ovaj put prema Amanpour mudriji i novinari su jasno rekli ko je agresor, a ko žrtva. Istakla je kako se i u Bosni i Hercegovini i Ukrajini radilo o egzistencijalnoj borbi.

 

Remy Ourdan, novinar francuskog lista Le Monde se javio iz Kijeva te rekao kako radi na istraživačkoj priči o moguće teškom ratnom zločinu u okolini Kijeva.

 

Aida Čerkez koja je u toku rata u Bosni i Hercegovini bila jedina domaća novinarka koja je radila za stranu novinsku agenciju AP, je uporedila kako za razliku od Bosne i Hercegovine, zapadni svijet danas ne vjeruje propagandi koja dolazi iz Rusije.

 

Novinarka Al Jazeere Balkans, Nadina Maličbegović je ispričala kako se ona borila sa lažnim informacijama koje su dolazile do nje dok je bila u Kijevu. Naglasila da je neophodno informacije posmatrati u kontekstu i provjeriti ih.

 

Ed Vullamy, novinar koji je svjetskoj javnosti otkrio koncentracioni logor Omarska te u Hagu svjedočio u devet slučajeva je ispričao kako je kod ljevičara u Londonu i Vašingtonu u vrijeme njegovih izvještaja iz Omarske i nakon njih bilo moderno da kažu da je priča o logorima lažna.

 

Vullamy je istakao da je o događajima potrebno govoriti istinu ali potpunu istinu, naveo je da se danas šuti o tome da je Boris Johnson (premijer Velike Britanije), dok je bio gradonačelnik Londona prostitutisao grad Rusima. Za Brexit je rekao da je bio trijumf gluposti i ksenofobije koji su karakteristični za carstva, ali da krivica nije samo na dezinformacijama. Upozorio je kako je Vladimir Putin imao saveznike u Velikoj Britaniji.

Istočna Bosna