23
Mart

Annalena Baerbock u Bundestagu opisala svoj emotivni susret sa Majkama Srebrenice

Published in BiH

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock obratila se danas u Bundestagu gdje je podjelila svoje iskustvo emotivnog susreta sa Majkama Srebrenice tokom nedavne posjete Sarajevu.

 

Baerbock je u svom izlaganju odbacila kritike njene feminističke vanjske politike i opisala svoj iskreni susret sa Majkama Srebrenice koje, kako kaže ministrica, još uvijek osjećaju rane iz rata.

 

In a powerful speech at the ???????? Bundestag, foreign minister @ABaerbock rejects criticism of her feminist foreign policy by describing her heartfelt meeting with Mothers of #Srebrenica who still feel the wounds of the 1992-1995 ???????? war. @MSrebrenice @SrebrenicaMC pic.twitter.com/JCh4n2aK6J

— Adi Ćerimagić (@adicerimagic) March 23, 2022


"Majke Srebrenice su mi ispričale kako su one, njihove majke, sestre i kćerke bile silovane i upotrijebljene kao ratni plijen i nisu bile prepoznate niti zaštićene od internacionalnih službi. Zbog toga mislim da je jako bitno da u 21. stoljeću održimo taj feministički pokret", rekla je Baerbock u svom izlaganju u Bundestagu.


Podsjetimo, Baerbock je nedavno boravila u zvaničnoj posjeti Sarajevu gdje je posjetila i "Galeriju 11/07/95".

 

Ministrica vanjskih poslova Njemačke se tada srela sa predstavnicama majki iz Srebrenice, kao i sa predstavnicama civilnog društva. Razgovoru su prisustvovale Munira Subašić, predstavnica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe, Fadila Efendić, predstavnica Udruženja "Majke Srebrenice" iz Srebrenice, Ajna Jušić ispred Udruženja "Zaboravljena djeca rata".

 

Baerbock se u sklopu svoje zvanične posjete našoj zemlji sastala i sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, kao igradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić

Istočna Bosna