16
Februar

Naši heroji - DRAGAN VIKIĆ- Zlatni ljiljan, Zlatna policijska značka "..samo sam branio svoj grad i svoju državu."

Published in BiH

Dragan Vikić je rođen 08.10. 1955. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Fakultet za fizičku kulturu završio je 1980 u Sarajevu. Oženjen, ima jedno dijete. Majstor karatea 5. dan. Kao član karate kluba BOSNA bio je tri puta karate prvak bivše Jugoslavije u teškoj kategoriji i, kao član reprezentacije nosilac svih madalja sa evropskih ekipnih prvenstava u periodu od 1977 do 1983.godine.


Nakon završetka fakulteta zapošljava se, kao stipendista, u BiH policiju kao komandir vodau bosanskoj Specijalnoj jedinici, nakon toga postaje komandir čete i pred rat, početkom1992 postaje komandant tadašnje Specijalne jedinice, koja je nosila naziv Odred za posebne namjene MUP-a R BiH.


Za dotadašnji rad u policiji više puta je nagrađivan, a najznačajnija odlikovanja su mu‘’Plaketa bezbjednosti’’ i ‘’Orden rad sa srebrenim vijencem’’ bivše Jugoslavije.


Početkom rata, aprila 1992 godine, u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine, javno,pred televizijskim kamerama, poziva građane Sarajeva da brane grad od napada Srpske vojske, presudno učestvuje u organizaciji odbrane, predvodi Specijalnu jedinicu u teškim borbama i postaje jedan od legendarnih komandanata Sarajeva.


Od januara 1994. godine odlazi na dužnost načelnika Sektora za istraživanje i primjenu metoda i sredstava u borbi protiv terorizma Ministarstva unutrašnjih poslova RepublikeBosne i Hercegovine.
U ratnom periodu je odlikovan sa najvišim priznanjima Oružanih snaga R BiH: ‘’Zlatnom policijskom značkom’’, „Specijalnom značkom“ i ‘’Zlatnim ljiljanom’’.


Za sportske i ratne zasluge 2004. godine dobija prestižno priznanje ‘’Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva’’.


Nastavlja bogatu sportsku karijeru i postaje aktuelni Predsjednik Karate saveza BiH.

Istočna Bosna