16
Februar

DODIK ČITAV SRPSKI NAROD STAVLJA U SFERU ODGOVORNOSTI ZLOČINACA! RAMIZ SALKIĆ ZA HAYAT: DRŽAVA JE IZNAD ENTITETA!

Published in BiH

Bosna i Hercegovina prolazi kroz veoma težak period, ako ne i najteži od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

 

Blokade institucija i opasne prijetnje koje dolaze iz manjeg bh. entiteta ne ulijevaju nadu da bi se u skorije vrijeme problemi sa kojim se naša zemlja suočava mogli riješiti.

 

O trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, razgovarali smo sa Ramizom Salkićem, potpredsjednikom RS-a.

 

Salkić je na početku kazao kako svi građani RS-a veoma teško žive, uzimajući u obzir da su plaće upravo u ovom bh. entitetu veoma niske, a penzije najniže u Evropi.

 

  • Oni koji putuju istočnom Bosnom ali i Hercegovinom, vide kolika je ta destrukcija i koliko je ustvari manji bh. entitet (ne)razvijen. Te primjere možemo vidjeti kroz Foču, Višegrad, Rogaticu, Bileću i ostale gradove. To su pasivna mjesta u kojima da ćete teško pronaći privredni subjekat. Također, ista je situacija i sa Srebrenicom i Vlasenicom. Ono što možemo primijetiti da područja Banje Luke, Bijeljine i Doboja odskaču, ali realna slika je da ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem – naveo je Salkić.

O prijedlogu Zakona Milorada Dodika kojim se srpski narod i RS ne bi smjeli nazvati genocidnim, Salkić je istakao kako on prvenstveno treba da bude svjestan kako je čitav vojno-politički vrh RS-a osuđen za genocid, teške ratne zločine i i udruženi zločinački poduhvat.,

 

  • Oni moraju da razgraniče svoje odnose sa vremenom kada je počinjen progon Hrvata i Bošnjaka sa tih prostora i počinjen genocid. Ukoliko se ne žele distancirati od takvih stvari, onda su oni u velikom historijskom problemu i oni nisu neko ko može govoriti da su oni narod koji je uvijek bio na pravoj strani – objasnio je Salkić.

Dodao je kako se odluka Visokog predstavnika mora poštovati, a ovo što radi Dodik nema nikakvog utemeljenja. Smatra kako neće dobiti podršku od svjesnog dijela Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

 
  • Ne možete očekivati neko ko je prošao torturu u Foči, Srebrenici, Višegradu, čiji su članovi porodice ubijeni i sad taj neko treba da glasa da RS nije genocidna tvorevina. Odluka Visokog predsstavnika jasno definiše na šta i na koga se odnosi. Ona ne stavlja čitav narod u sferu odgovornosti. Upravo Dodik sa svojom politikom, čitav srpski narod čini zarobljenim u spirali zločina, podržavanjem zločinac i negiranjem genocida. Oni trebaju sa svojih leđa skinuti teret odgovornosti – naglasio je Salkić.

Salkić je kazao kako nam nije potreban nikakav zakon da bi se potvrdile presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je pesudio da je počinjen genocid, ali je potreban zakon kako bi se spriječilo negiranje sudskih presuda.

 

  • Za Jasenovac nemamo sudskih presuda. Niko ne negira Jasenovac. Dodik je svjestan da će civilizirani svijet prije ili kasnije morati poduzeti aktivnosti na eliminaciji posljedica genocida, a one uključuju puno širi kontekst od ovog što on govori – tvrdi Salkić.

Kada su u pitanju odluke NSRS-a, Salkić ih je okarakterisao kao besmislene. Naveo je kako Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine neće dostavljati materijal NSRS prije svake sjednice.

 

  • NSRS je donijela puno zaključaka koje nemaju nikakvog smisla. Oni će te zaključke zaboraviti za 15 dana, kao što su i ranije zaboravili puno važnije. Država se neće podrediti entitetu. Bilo bi dobro da shvate što prije kako je država iznad entiteta, a ne obratno. Što prije shvate, bit će nam svima bolje. Nije pobijeđena ideja podjele BiH. Dodik baštini ideju Karadžića, Plavšić, Krajišnika i ostalih ratnih zločinaca. Pokušava u ovim okolnostima stvoriti drugu srpsku državu na Balkanu, misleći da je ovo pravi trenutak. To radi uz podršku Srbije i još nekih država. Pokušava napraviti Bosnu i Hercegovinu nemogućom zemljom, kako bi međunarodna zajednica odustala od nje – naglasio je Salkić.

Što se tiče odnosa Čovića i njegovog odnosa sa Dodikom, Salkić je kazao kako je Čović svojom izjavom ‘čuvajte RS’, uvrijedio sve hrvatske žrtve sa prostora RS-a.

 

  • Njihovi odnosi su bazirani na ličnim interesima. Imali smo kroz historiju od Cvetkovića i Mačeka, Tuđmana i Miloševića, preko Karadžića i Bobana, pa sada do Dodika i Čovića. To je jedan historijski niz – objasnio je Salkić.

Salkić je dodao kako Čović ovo vrijeme vješto koristi kako bi izdejstvovao treći entitet za Hrvate u Bosni i Herccegovini što bi značilo predsoblje za potpunu podjelu države.

 

  • Oni se međusobno pomažu. Dodik želi na psihološki i svaki drugi mogući način odvojiti RS od Bosne, dok Čović pokušava u procesu pregovaranja dobiti izbornu jedinicu, koja bi bila predsoblje trećeg entiteta, te da stvore novi ambijent i okolnosti o budućnosti BiH. Pri svemu tome zanemaruju činjenicu da postoje presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu koje je potrebno sprovesti – naglasio je Salkić.

Smatra kako je politika manjeg bh. entiteta ništa manje do državni udar.

Istočna Bosna