10
Decembar

Izetbegović: Današnje odluke Narodne skupštine RS-a direktar udar na Dejtonski sporazum

Published in BiH

Lider SDA Bakir Izetbegović oglasio se nakon što su u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas usvojeni zaključci kojima se otvara put za povrat nadležnosti sa države na ovaj entitet.

 

"Današnje odluke Narodne skupštine entiteta RS, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine", naveo je Izetbegović.


Prema njegovim riječima, pravosudne institucije BiH dužne su da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Istu obavezu imaju i Visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smije biti, dodaje, nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest mjeseci.

 

"Glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene", stoji u Izetbegovićevoj reakciji.

Istočna Bosna