11
Februar

Salkić: Visoki predstavnik treba pod hitno nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida

Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 11. 02. 2021. godine, da bi bilo apsurdno odustati od zakona o zabrani negiranja genocida zbog eventualnog oduzimanja odlikovanja ratnim zločincima od strane NSRS-a.

 

11

 

 

Reagujući na izjavu visokog predstavnika Valentina Inzka u kojoj je rekao da bi odbijanje zahtjeva upućenog NSRS-u za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima moglo rezultirati zakonom o zabrani negiranja genocida.

 

Salkić je istakao da je zakon o zabrani negiranja genocida moralna i svaka druga obaveza visokog predstavnika, posebno zbog toga što je on to lično obećao porodicama i preživjelim žrtvama genocida.

 

- Nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini ne bi se trebalo i smjelo dovoditi u kontekst reakcije NSRS-a na pismo visokog predstavnika o oduzimanju dodijeljenih odlikovanja presuđenim ratnim zločincima.

 

Zakon treba pod hitno nametnuti visoki predstavnik, jer je očito da institucije Bosne i Hercegovine nemaju snage, a nema ni spremnosti negatora genocida da glasaju za ovaj zakon. Oni koji negiraju genocid koriste Dejtonski mehanizam u Ustavu Bosne i Hercegovine zvani entitetsko glasanje i sprječavaju donošenje zakona o zabrani negiranja genocida.

 

Apsurdno bi bilo odustati od nametanja zakona o zabrani negiranja genocida zbog eventualnog oduzimanja odlikovanja presuđenim ratnim zločincima od strane NSRS-a.

 

Visoki predstavnik ovaj zakon treba nametnuti i on ne bi smio biti predmet kalkulacija, trgovine i ucjena prema bilo kome. Za eventualno nepoštivanje preporuka i zahtjeva visokog predstavnika prema NSRS-u treba pripremiti druge sankcije.

 

Zakon o zabrani negiranja genocida moralna je i svaka druga obaveza visokog predstavnika posebno ako imamo u vidu da je on to lično obećao porodicama i preživjelim žrtvama genocida nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica, a koji je počinjen u širem reonu srednjeg Podrinja, od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba.

 

Visoki predstavnik ne bi trebao da traži dalje izgovore za odlaganje svoje odluke već da je konačno donese i nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

 

Samo tako možemo spriječiti dalje negiranje genocida i sankcionisati one koji negiraju genocid, sudske presude, šire neistine i pokušavaju prekrajati historiju, stoji u reakciji potpredsjednika Salkića.

Last modified on četvrtak, 11 Februar 2021 21:19

Istočna Bosna