10
Februar

Potpisan novi kolektivni ugovor u Sarajevskom kiseljaku

Published in BiH

U Sarajevskom kiseljaku d.o.o. Kiseljak danas je potpisan novi kolektivni ugovor, kojim su regulirana i zajamčena materijalna prava za nešto manje od 400 radnika.

 

Kolektivni ugovor u Sarajevskom Kiseljaku

 

Kolektivni ugovor je uime poslodavca potpisala direktorica Sarajevskog kiseljaka Velinka Lujinović, te uime Sindikata Almir Čehić, sindikalni povjerenik Sindikalne organizacije Sarajevski kiseljak i predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH Mehmed Avdagić.

 

Regres, dar za djecu, solidarna pomoć, prigodna nagrada, naknada za vjerske blagdane i plaćeni dopust – prava su koja su zadržana novim kolektivnim ugovorom, te s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu rada uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 predstavljaju značajnu razinu sigurnosti i zaštite radnika.

 

Avdagić je istakao da je to jedan od najkvalitetnijih kolektivnih ugovora u industriji vode i pića u Bosni i Hercegovini, s obzirom na obim i broj prava radnika koja regulira i jamči.

 

Čehić je naveo da kolektivnog ugovora u kompaniji nije bilo čak pet godina i da je novi ugovor povoljan za radnike.

 

Direktorica Sarajevskog kiseljaka, Velinka Lujinović, izjavila je da je raduje što su s PPDIVUT-om uspješno zaključili pregovore i vratili se tradiciji saradnje sa socijalnim partnerom u regulaciji radnih odnosa, u kojima se potpisivanjem kolektivnog ugovor jamči stabilnost, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.

Last modified on srijeda, 10 Februar 2021 18:12

Istočna Bosna