Smanjeno vladanje ovaj put potpisala je Bošnjakinja, direktorica Osnovne škole "Petar Kočić" u selu Sjenina Rijeka kod Doboja. Komentar smo zatražili od povratnika koji smatraju da su prepušteni sami sebi.

 

Bošnjačka djeca imaju fizičko na cesti

 

- Političarima su puna usta, a nikada ništa konkretno nisu uradili po pitanju diskriminacije, nego samo sa daljine upozoravaju, šalju žestoka upozorenja, reakcije, a niko nikada nije došao da obiđe tu bošnjačku djecu u RS-u. Nikada niko nije došao da obiđe djecu ovdje u Osnovnoj školi u Rizvanovićima i da upita zašto Gradska uprava Prijedora nekih 20 godina nije asfaltirala školsko dvorište, odnosno, školsko igralište. I zašto niko od tih branilaca interesa povratničke djece u Prijedor nije mogao za ovih 20 godina negdje, bilo gdje, van RS-a naći nekih 10-ak, 15.000 KM da djeca mogu dobiti školsko dvorište, igralište, da mogu raditi fizičko vaspitanje. Djeca rade fizičko na cesti pored škole - priča nam Mirsad Duratović, povratnik, novoizabrani predsjednik Skupštine Grada Prijedora, a koji je kao dijete odveden u logor Omarska i nastavlja:

- Rekao sam Gradu Prijedoru: "Ako vam mrtva djeca smetaju, niste dali da im se sagradi spomenik, dajte da vas živa upamte po školskom igralištu". Iz Rizvanovića je od novembra 2020. godine otišlo 36 stanovnika, odveli su 16 djece iz osnovne škole. Zašto? Nisu ljudi imali egzistenciju. Nisu imali od čega da osiguraju budućnost djeci. Imamo mi asfalt, telefon, gradski vodovod, ali od toga se ne može živjeti. To olakšava život. A ono od čega možemo živjeti, nije omogućeno.

Osvrnuo se na slučaj diskriminacije djevojčice kod Doboja.


- Ovo što se dogodilo u Doboju sa kažnjavanjem ove djevojčice, čovjek ne zna kako komentarisati. Postavlja se pitanje šta se dešava sada sa ljudima na prostoru RS-a, sa samim povratnicima. Da li su to povratnici u RS-u već kleknuli na koljena umorni od borbe protiv diskriminacije, a ostavljeni sami na ledini, kao zečevi, da ih neko može, da ih sistem može, udarati sa svih strana. Istovremeno, drugi s udaljenosti posmatraju to i dolijevaju ulje na vatru, a nikada se nisu potrudili da stanu u zaštitu. Treba neko da sjedne i razmisli zašto su se počele događati takve stvari. Zašto su Bošnjaci u RS-u počeli kažnjavati Bošnjake zbog toga što slave državu u kojoj žive i pričaju o onome što nije ovdje poželjno - naglašava Duratović i dodaje:

- Šta se dešava s Bošnjacima u RS-u? O tome se treba zapitati, jesu li se umorili od ove borbe, predaju li se, iznavjereni od tih koji su trebali da ih zaštite, da im omoguće povratak, koji su ih gurnuli u povratak obećavaju svaki vid podrške, a dobili su komad najlona i neku frezicu. Komadić asfalta, malo ulične rasvjete i to je to.

 

Ne možemo slaviti državu Bosnu i Hercegovinu

 

Pričali smo i sa Nedžadom Smajlovićem, članom Savjeta roditelja djece iz Vrbanjaca u općini Kotor-Varoš, koji su posljednjih osam godina poznati po borbi za pohađanje nastave na bosanskom jeziku. Ta borba još nije završena i djeca umjesto da idu u Osnovnu školu "Sveti Sava", pohađaju instruktivnu nastavu.

- Pratio sam to što se dogodilo kod Doboja sa tom curicom. To je poražavajuće za nas povratnike da se takvo što događa. Dakle, ne možemo slaviti Dan državnoti, niti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji bi trebalo da budu državni praznici. Ne znam šta da kažem. Razočaran sam zbog svega. Treba svaki čovjek da ima ista prava u ovoj našoj zemlji, djeca da imaju pravo da uče na srpskom, hrvatskom, bosanskom jeziku. Da idu zajedno u školu, da se druže, da ljepše gledamo na tu budućnost, međutim... Nažalost, toga nema - kazao nam je Smajlović.

Razgovarali smo i sa Asimom Bećirovićem, povratnikom u Srebrenicu, čiji je sin Avdo 2019. godine kažnjen jer je na ulicama Srebrenice pronio zastavu s ljiljanima. Ovom maturantu Nastavničko vijeće Srednjoškolskog centra u Srebrenici je drastično smanjilo vladanje.

- Mom djetetu su smanjili vladanje jer je nosio zastavu s ljiljanima. Koliko ima slučajeva da su djeca na sličan način diskriminirana, a da se ne zna za to. Povratnik sam u RS, živim od svog rada, bavim se poljoprivredom. Nikada ni od koga nisam dobio pomoć niti je očekujem - kazao nam je Bećirović.