14
Septembar

Komšić u Liplju: Ova djeca nisu ništa kriva, ne trebamo preko njih rješavati probleme

Published in BiH
 
FOTO: AA

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odazvao se sastanku koji su upriličili roditelji diskriminiranih učenika bošnjačke nacionalnosti u povratničkom mjestu Liplje.

 

Učenici bošnjačke nacionalnosti nisu još uvijek sjeli u školske klupe zato što im je uskraćeno pravo na izučavanje bosanskog jezika.

Komšić je okupljenim roditeljima obećao da će na narednoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarati sa članom iz bh.entiteta RS Miloradom Dodikom s ciljem rješavanja višegodišnjeg problema.

- Nisu ova djeca kriva. Ne trebamo svoje probleme da rješavamo preko njih. Pogriješili smo prema povratnicima. Često smo koristili njihovu muku u političke svrhe. Nije ni čudo što su ljudi razočarani i ljuti - rekao je Željko Komšić.

 

 

Nakon razgovora s roditeljima, ukoliko izostane rješenje problema, Komšić im je obećao pravnu pomoć. Ukoliko dođe do toga roditelji se, prema Komšiću, moraju obratiti Ustavnom sudu ili Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Roditelji diskriminisanih učenika ponovili su kako neće odustati od svojih zahtjeva te utvrđivanja odgovornosti. Ističu da je po usmenoj naredbi u matičnim knjigama u centralnoj školu OŠ "Sveti Sava“ izbrisan naziv bosanski jezik, a upisan jezik bošnjačkog naroda.

- To je krivično djelo - poručili su roditelji diskriminisane djece iz Liplja.

 

Istočna Bosna