12
Januar

BH RUKOMETAŠI PROTIV PORTUGALA TRAŽE PRVU POBJEDU NA EVROPSKIM PRVENSTVIMA

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra utakmicu protiv Portugala koja bi izabranicima Bilala Šumana mogla ovtoriti vrata drugog kruga Evropskog prvenstva.

 


 
 

Naši rukometaši su izgubili u prvom kolu grupe D od Norveške rezultatom 32:26, dok su Portugalci napravili senzaciju savladavši Francusku rezultatom 28:25.

Selektor Šuman je odmah nakon poraza od Norveške istakao kako je njegova selekcija napravila previše grešaka u napadu iz kojih je primala pogotke, te da se odmah okreće susretu sa Portugalom.

Portugalci ne mogu računati na najboljeg igrača Gilberta Duartea, no njegovim izostankom profitirali su ostali igrači, prije svih Andre Gomes koji je popunio tu poziciju lijevog beka.

 

Osim Gomesa, naša selekcija morat će obratiti posebnu pažnju i na krilne igrače Dioga Branquinha i Pedra Portelu, te desnog beka Joaoa Ferraza.

Portugalci su, poput Norvežana, selekcija koja voli igrati brz rukomet, a atipični su zbog toga što često igraju sa sedam igrača u polju i na taj način pokušavaju napraviti višak. Naravno, to donosi i dozu rizika s obzirom da je gol prazan, te će naši igrači morati koristiti te prilike koje će im se sigurno ponuditi više puta tokom susreta.

Golman Alfredo Quintana je imao svoj dan protiv Francuske, no ipak se radi o prosječnom golmanu, te će mu biti teško ponoviti partiju iz prvog kola.

Naša selekcija bi se eventualnom pobjedom dovela u odličnu situaciju pred posljednje kolo u kojem bi joj čak i poraz od Francuske u određenim kombinacijama odgovarao da prođe dalje u drugi krug takmičenja.

Norveška bi u tom slučaju morala zabilježiti sve pobjede, te bi onda o putniku dalje između BiH, Francuske i Portugala odlučivala gol-razlika.

Čak i eventualnim porazom od Portugala izabranici Bilala Šumana mogli bi proći dalje, a za to bi im bilo potrebno da Norveška dobije Francusku, Portugal Norvešku, a oni Francuze.

Susret između BiH i Portugala igra se danas s početkom u 16:00 sati, dok se od 18:15 sastaju Norveška i Francuska.

Istočna Bosna