Prvi je ovo duel Zmajeva sa selekcijom iz Srednje Amerike, a nakon oficijelnog treninga bh. tima stigla je vijest da je selektor Ivaylo Petev pozitivan na koronavirus. Bugarski stručnjak nema simptome i dobro se osjeća, ali neće sjediti na klupi, morat će 14 dana u karantin, tako da propušta i utakmicu s Francuskom.

 

BiH je sredinom sedmice igrala meč s Finskom u 1. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (2:2), a prema najavama iz tabora Zmajeva igrači koji su nastupili u toj utakmici mogli bi preskočiti dvoboj s Kostarikom, kako bi stručni štab na djelu vidio sve pozvane fudbalere.

 

Posljednjeg treninga pošteđeni su Edin Džeko i Miralem Pjanić i teško je vjerovati da će najbolji pojedinci među Zmajevima istrčati na travnjak Bilinog polja.

 

Kostarika je 50. selekcija s FIFA rang-liste, što je šest mjesta bolji plasman u odnosu na reprezentaciju BiH.

 

Kostarikanci su u svojoj historiji pet puta igrali na Mundijalu. Najbolji rezultat ostvarili su 2014. godine u Brazilu kada su nastupili u četvrtfinalu. U grupi su se nalazili s Urugvajem, Italijom i Engleskom i završili su kao prvoplasirani. U osmini finala su poslije penala eliminirali Grčku, a u četvrtfinalu zaustavila ih je Nizozemska. O pobjedniku je opet odlučila penal-lutrija.

 

Najveći broj reprezentativaca Kostarike igra u domaćem prvenstvu, a prva zvijezda tima je golman PSG-a Keylor Navas.

 

Što se tiče bh. tima, izostankom Peteva meč će voditi njegovi najbliži saradnici Elvir Rahimić, Slaven Musa i Almir Seferović. Ostaje nada da Zmajevi konačno mogu nekoga pobijediti. Post traje od 18. novembra 2019. godine. Ot tada je prošlo 495 dana.

 

Utakmica u Zenici počinje u 18 sati.

 

Pravdu na Bilinom polju dijelit će Slovenac Nejc Kajtazovič. Pomagat će mu zemljaci Manuel Vidali i Tomislav Pospeh, dok je četvrti sudija Luka Bilbija iz naše zemlje.