05
Novembar

ZVORNIK: Profesionalna likvidacija bez tragova i svjedoka

Published in Istočna Bosna

Ispitano na desetine osoba, a najzvučnije ime bio je Filip Korać iz Beograda, koji je označen kao saradnik Luke Bojovića, nasljednika vođe “zemunskog klana”

Istraga o ubistvu Čede Đokića (60), koji je 1. avgusta 2016. godine ubijen hicem iz snajpera dok je pio kafu na balkonu svog stana u Zvorniku, više od dvije godine tapka u mjestu.

 

Blizak saradnik

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske još nemaju dokaze o tome ko stoji iza ove likvidacije. Zločin je pripisan profesionalcu i vjeruje se da je Đokić žrtva kriminalnih obračuna, koji u posljednjih nekoliko godina bjesne na relacije Srbija - Crna Gora, a nisu zaobišli ni Bosnu i Hercegovinu. Istragu u ovom slučaju vodi Uprava za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih psolova Republike Srpske, ali konkretnih dokaza o počiniocu ili nalogodavcu i dalje nema.

U okviru istrage ispitano je na desetine osoba, kako svjedoka, tako i sigurnosno interesantnih osoba iz kriminalnog miljea. Najzvučnije ime među njima bio je Filip Korać iz Beograda, koji je u policijskim izvještajima označen kao blizak prijatelj i saradnik Luke Bojovića, nasljednika vođe “zemunskog klana”.

Slučajno ili ne, Korać se u vrijeme Đokićevog ubistva zatekao u Zvorniku, a policija ga je uhapsila na obali Drine pri navodnom pokušaju da čamcem ilegalno prijeđe granicu. On je tokom ispitivanja negirao umiješanost u bilo koje krivično djelo i ubrzo je pušten na slobodu. Nije čak ni dobio status osumnjičenog, jer protiv njega nije bilo nijednog dokaza. Koraćevo prisustvo u Zvorniku istražiocima je bilo signal da se radi o "regionalnoj priči" pa se krenulo u razmjenu informacija sa policijama iz okruženja.


Zapaljeno vozilo

 

Prema načinu izvršenja, ubistvo Čede Đokića identično je ubistvu Armina Muše Osmanagića, vođe jednog od najjačih kriminalnih klanova iz Bara u Crnoj Gori. Kao i Đokić, Osmanagić je ubijen hicem iz snajpera dok je s tjelohraniteljima sjedio ispred svog kafića "Savoja" u Baru. Policija je nakon zločina pronašla zapaljeni karavan Renault, u kome je snajperista, najvjerovatnije, ležao i pucao kroz otvorena vrata prtljažnika. Tako je bilo i u Zvorniku. Na Đokića je pucano s udaljenosti od skoro 200 metara i iz otvorenog prtljažnika karavan Škode, koja je nakon zločina zapaljena u naselju Dobriš kod Šekovića. Jesu li i na koji način ovi zločini povezani, za sada nije poznato.

FFDR

 

Blizak s kriminalcima iz Srbije

 

Čedo Đokić važio je u policijskim evidencijama za sigurnosno interesantnu osobu. Sumnjalo se da je umiješan u trgovinu narkoticima, što nikad nije dokazano. Bio je blizak sa jednom kriminalnom grupom iz Novog Sada, koja se, osim s drogom, dovodila u vezu i s više likvidacija i pokušaja ubistava pa i sa posredovanjem u određenim zločinima u Srbiji i Crnoj Gori.

Autor: O. MATAVULJ

AVAZ

Istočna Bosna