07
Avgust

Čovjek kojem je stavljana meta, Ikanović: Nastavljamo još jače

Published in Istočna Bosna

Koliko su oni privrženi svojoj historiji najbolje pokazuje fotografija izbjeglica iz Žepe.

 

Edin Ikanović, jedan od autora izvještaja o negiranju genocida koji je objavljen u okviru projekta Memorijalnog centra Srebrenica, našao se na meti pojedinih medija, organizacija i pojedinaca iz RS.

 

Ikanovića je između ostalih direktno prozvao i Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

 

Za Vijesti.ba pojasnio je sami tok nastanka projekta Izvještaja o negiranju genocida.

 

- Na tom projektu je radio jedan širi tim ljudi. Konkretno 15 osoba među kojima sam i ja. Ovo je četvrti po redu Izvještaj o negiranju genocida, koji smo mi uradili i preznetovali javnosti. I on je izazvao određene reakcije. Ne samo u vidu tumačenja ili osporavanja onoga što se nalazi u samom izvještaju. Nego su i određene osobe koje su na listi negatora, otišle i korak dalje, pa su određena imena, u konkretnom slučaju moje ime, kroz neke svoje javne istupe obznanili i mene predstavili kao jedinog autora, što naravno nije tačno, pojasnio je Ikanović.

 

Također je obrazložio da i njegovo predstavljanje kao autora i nije problem, nego cilj - da se na njega stavi meta.

 

- Ni institucija ni ja nismo željeli da to prođe bez posljedica. I odlučili smo da to predstavimo javnosti. Ja živim i radim u Srebrenici, ne bih želio ni da dođem u nikakvu nelagodnu situaciju. Da mene neko na ulici, zaustavi i ružnu riječ kaže, a kamoli nešto više, ističe Ikanović.

 

Naglasio je da trenutno nije, niti će podnositi krivične prijave, ali da će situaciju pratiti sa oprezom.

 

- A ako se to nastavi na način na koji je to do sada bilo, sigurno je da ću podnijeti krivične prijave, jer ovo što radim, nije nikakvo kršenje bilo kakvih zakona. Oni koji su mene na ovaj način prozvali, su i kroz negiranje prekršili zakon. I nisu imali nikakvo pravo da na ovaj način i u ovom kontekstu spomenu moje ime, navodi Ikanović.

 

Dodaje da sve ovo neće uticati na aktivnosti ljudi koji rade na izvještajima o negiranju genocida.

 

- Mi ćemo nastaviti raditi svoj posao i to u većoj mjeri, da dokazujemo istinu i da se borimo za one vrijednosti u koje mi vjerujemo, kaže nam.

 

Za kraj se osvrnuo i na sramnu zloupotrebu fotografije, bošnjačkih izbjeglica iz Žepe koje su predstavljene kao srpske žrtve VRO Oluje, na skupu u Prijedoru.

 

- Koliko su oni privrženi svojoj historiji najbolje pokazuje i ova situacija, gdje su oni iskoristili ovu sliku, izbjeglica iz Žepe. U najmanju ruku ovo je skandalozno. I oni kojima se oni prvo trebaju izvinuti jesu njihove žrtve, a zatim da se izvinu porodici koja je na fotografiji, za kraj poručuje Ikanović.

 

A. Dedić

 

Istočna Bosna