24
Februar

Majke Srebrenice pisale Kajganiću: Svjesni da ste needucirani, odbacili ste 30 prijava negiranja genocida

Published in Istočna Bosna

Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa zajedno sa Udruženjem žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo glavnog tužitelju Milenku Kajganiću, a povodom nereagovanja u vezi zakona o negiranju genocida. 

 

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

 

Prije svega, udruženja kažu da su s nevjericom pročitali Kajganićev komentar o odbacivanju 30 prijava za negiranje genocida koje su podnijeli pojedinci i nevladine organizacije Tužilaštvu BiH.
Nadalje, pojašnjavaju kako su sugerisali VSTV-u da se, zbog problema nedostatka sudske prakse u ovoj oblasti, centrima za edukaciju sudija i tužilaca u BiH omogući da u 2023. godini angažuju međunarodne eksperte kako bi radili na njihovoj edukciji.  

 

"Znali ste da tužitelji nemaju znanje i praksu u ovoj oblasti i usudili ste se da odbacite zajedno sa vašim tižiteljima 30 prijava, a da prethodno niste zatražili pomoć međunarodne zajednice koja je sprovela i sprovodi reformu pravosuđa u BiH i koja obilno finansira upravo i Tužilaštvo BiH, posebno iz evropskih fondova", kažu te nastavljaju:

 
"Tražimo od vas, ali i od svih drugih domaćih i međunarodnih institucija i pokrenut ćemo proceduru do Ustavnog suda BiH, da se svih 30 odbačenih prijava ponovo stavi u proceduru odlučivanja. Pozvat ćemo sve prijavitelje da u ovom trenutku, svoje odbačene prijave podnesu Federalnim nadležnim organima shodno članu 163, a u vezi sa članom 13 Krivičnog Zakona Federacije BiH i da svi prijavitelji u zakonskoj proceduri ospore sve odluke", poručuju majke Srebrenice i Žepe.

 

Također, dodaju kako Kajganićevu izjavu o odbacivanju 30 prijava o negiranju genocida ne žele pripisivati tome da je to rekao baš u vrijeme kada Milorad Dodik jasno i glasno negirao presude MKSJ u pogledu opsade Sarajeva i presude MKSJ i Suda pravde u Haagu o počinjenom genocidu u Srebrenici.

 

"Ne želimo da vjerujemo da ste javnim priznanjem da ne posjedujete adekvatno znanje o procesuiranju zločina negiranja odbacivanjem 30 prijava automatski zaustavili istrage protiv Milorada Dodika u vezi sa posljednjim negiranjem zločina u Sarajevu i Srebrenici. Isto tako ne želimo da vjerujemo da ste javnim objavljivanjem odbacivanja 30 prijava željeli uticati na sve buduće podnosioce prijava da odustanu od prijava i da ih obeshrabrite nagovještavajući da će prijave biti odbačene jer vi i vaši tužitelji niste educirani i da ste zbog needuciranosti odbacili 30 prijava", naglašavaju udruženja.

 

Također, ne žele vjerovati da je Kajganić svjesno propustio tražiti pomoć od Međunarodne Zajednice, EU i MICT-a kako bi nakon skoro dvije godine odbili 30 prijava i izjavili kako nisu educirani i tako i formalno pravno i faktički tzv. Inckov zakon stavili "van snage" i obeshrabrili žrtve.

 

Ipak, neće odustati od saradnje sa Tužilaštvom BiH i sa direktno Kajganićev, jer su istina i pravda na strani žrtava, kako kažu.

 

"Nastavit ćemo našu pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna. Između zločinaca i negatora zločina nema razlike. Latinska poslovica kaže da neki zločinci mogu biti i ostati nekažnjeni,ali nikada ne smiju biti mirni i spokojni", zaključuju i poručuju za kraj da će istrajati u borbi da zločinci budu procesuirani.

Last modified on petak, 31 Mart 2023 22:33

Istočna Bosna