26
Januar

IZNENAĐENJE NA ISTOKU BIH: Novi ministar ne štedi da zaustavi odliv ljekara i medicinara

Published in Istočna Bosna
U Bosansko – podrinjskom kantonu Goražde danas je potpisan Kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije te aneks Kolektivnog ugovora sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu.
 
Ugovore je potpisao resorni ministar Senad Čeljo, a potpisivanju je prisustvovao i premijer BPK Goražde Edin Ćulov te direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović.
 
Ovom prilikom, naglašeno je da su ovom činu prethodili dugi pregovori u kojima su, kako je istaknuto, svi bili maksimalno posvećeni pronalasku rješenja.Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Senad Čeljo izrazio je zadovoljstvo što je dogovor postignut na obostrano zadovoljstvo, čime se poboljšava standard svih uposlenih u zdravstvu, u skladu s finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja.“
 
Opredjeljenje i ministarstva i Vlade BPK je prije svega zadržavanje postojećih zdravstvenih kadrova, i doktora i ostalog osoblja na području BPK Goražde, jer imamo sve veći odliv i srednjeg medicinskog, kao i ljekarskog kadra tako da moramo raditi svakodnevno na poboljšanju strandarda, ali i poboljšanju obima i kvaliteta usluga koje se drastično moraju poboljšati u našim zdravstvenim ustanovama” – kazao je ministar Čeljo.
 
 
I predstavnici oba sindikata su istakli kako svi mogu biti zadovoljni nakon što su dugi pregovori i usaglašavanja stavova vezanih za kolektivni ugovor i aneks kolektivnog ugovora okončani.
 
“ Ovo je kolektivni ugovor na kojem mi radimo dugo vremena, a dolaskom novog ministra pregovori su dobili na dinamici i sam premijer je pokazao interes da se ovo što prije završi.
 
Mi smo zadovoljni ovim što je danas potpisano i nadam se da će ova saradnja nastaviti i da ćemo i u narednom periodu dobiti još bolje uslove za naše uposlenike, doktore medicine i stomatologije u BPK Goražde” – kazao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde dr. Damir Baždarević.
 
Kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije potpisan je na period od godinu dana, odnosno do 31. decembra ove godine, dok ankes Kolektivnog ugovora sa Nezavisnim strukovnim sindikatom važi do oktobra ove godine, kada ističe važeći kolektivni ugovor, s tim da se on može primjenjivati 90 dana po isteku.
 
“ Uspjeli smo za relativno kratak period da iznađemo rješenje. Mi uvijek kažemo da bi moglo i bolje, ali u datom momentu nije moglo više. Nadamo se da će se saradnja na obostrano zadovoljstvo nastaviti i dalje s obzirom da naš kolektivni ugovor ističe krajem ove godine, tako da mislimo da će ovo prelazno rješenje u ovom momentu zadovoljiti sve uspolene u zdravstvu” – kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija.
Last modified on četvrtak, 26 Januar 2023 21:04

Istočna Bosna