16
Mart

Zvizdić: Najbolji odgovor na prijetnje secesijom je raspoređivanje NATO trupa u Brčkom

Published in BiH
Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH o Dodikovim najavama secesije (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH o Dodikovim najavama secesije (Foto: D. S./Klix.ba)

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić (NiP) komentirao je izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o secesiji ukoliko se manjem bh. entitetu ne prepusti državna imovina.

Zvizdić je podsjetio da je ovo po ko zna koji put da Dodik prijeti secesijom.

"Ovaj put zbog državne imovine koja mu treba, između ostalog i kao kolateral za nove kredite ( a planirano je kreditno zaduženje od milijarde KM!) bez kojih bh entitet RS ne može ekonomski funkcionisati", istakao je.

Podsjetio je da entitet RS nje država nego teritorijalna jedinica u sastavu BiH.

"To je jasno kazano u odluci US BIH kojim je zabranjeno korištenje sintagme 'zajedničke institucije'. Titular državne imovine je država BiH i tako će i ostati", poruka je Zvizdića.

Naglasio je predsjedavajući Predstavničkog doma BiH da entiteti, kantoni, gradovi ili općine mogu putem državnog zakona o državnoj imovini ili odlukom Parlamenta BiH dobiti na korištenje državnu imovinu, ali ne i pravo grunta.

"I da, jedan od najboljih odgovora na prijetnju secesijom ( pored niza drugih, institucionalnih i u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom) jeste raspoređivanje EUFOR-ovih ili NATO vojnika u Brčko Distrikt. To bi bio momenat buđenja iz pustoga sna o nezavisnosti bh entiteta RS", zaključio je Zvizdić.

 

 

Last modified on petak, 31 Mart 2023 22:49

Istočna Bosna