10
Septembar

DAN KADA JE SUDIJA NA US OPENU POGOĐEN LOPTICOM, A NAKON TOGA JE UMRO

Na današnji dan dan 1983. u finalu juniorskog US Opena, 17-godišnji Stefan Edberg servirao je u meču protiv Simona Youla.

 

 
 

Šveđanin je opalio as, a loptica se od terena odbila u prepone linijskog sudije Dicka Wertheima (61), koji se od šoka i boli onesviješten srušio na pod te glavom udario u beton Flushing Meadowsa.

 

Nikada više nije došao svijesti. Umro je pet dana kasnije u bolnici, a kao uzrok smrti naveden je izljev krvi u mozak.

Pretpostavlja se da je Wertheim, koji je s 40 godina preživio srčani udar te prebolio više bolesti srca i krvnih žila, pretrpio srčani udar kada ga je pogodila loptica i da je tako umro, a ne zbog udarca glavom u pod koji je uslijedio.

 

Porodica preminulog suca tužila je Američki teniski savez tražeći odštetu od 2,25 miliona dolara. Dobila je 165 hiljada dolara, ali je Vrhovni sud države New York poništio tu presudu uz obrazloženje da smrt nije krivica organizatora, prenosi Index.hr.

Edberg, koji je plačući gledao kako se sucu ukazuje pomoć, nakon toga je pobijedio u finalu i tako postao jedini junior koji je u istoj godini osvojio sva četiri Grand Slama. Kasnije je postao najbolji teniser svijeta te osvajač šest seniorskih Grand Slamova. Nikada nije želio govoriti o tragediji.

 

ITF je nakon smrti linijskog suca promijenio pravila i oni više ne sjede u stolicama, nego stoje pokraj terena.

Godišnjica spomenute tragedije sada je dodatno aktuelna nakon što je Novak Đoković diskvalificiran s US Opena jer je slučajno lopticom pogodio u glavu linijsku sutkinju.

Istočna Bosna