24
April

IMATE SALO OKO STRUKA: STRUČNJACI PREDLAŽU ŠEST EFIKASNIH NAČINA

Masne naslage na struku nije samo estetski problem, ono je značajan faktor rizika za razvoj niza bolesti, posebno kardiovaskularnih te dijabetesa tipa 2. Upravo zbog toga, topljenje masnoga tkiva s trbuha treba, kažu ljekari, biti cilj prvenstveno zbog zdravlja, a tek potom zbog odraza u ogledalu.

 

Ilustracija
 

Ukoliko niste sigurni imate li previše masnoga tkiva na tom dijelu jednostavno izmjerite obim struka.

 

Ako ste muškarac i obim vam prelazi 102 centimetra, ili žena sa više od 88 centimetara, stručnjaci vas smatraju osobom koja ima abdominalnu pretilost.

 

U nastavku pročitajte nekoliko jednostavnih i naučno dokazano učinkovitih načina kako se riješiti viška masnoga tkiva oko struka:

 

 

Prvo, iz prehrane izbacite šećere i zašećerene napitke

 

Za šećere svi znamo da su nezdravi. Studije potvrđuju da oni imaju niz negativnih učinaka na ljudsko zdravlje. Sav višak šećera (koje tijelo ne potroši za proizvodnju energije) u jetri se pretvaraju u masno tkivo i pohranjuju, a studije potvrđuju da se ova mast taloži primarno oko stomaka i jetre. Ovo pak dovodi do inzulinske rezistencije i niza metaboličkih problema.

 

Šećeri u napicima još su gori – mozak ih ne registrira jednako kao krute šećere, već kada počnete piti slatke napitke samo želite više i više.
Studije pokazuju da su slatki napici povezani sa 60-postotnim povećanjem rizika od pretilosti.

 

Stoga, maksimalno smanjite ili potpuno izbacite slatke napitke iz prehrane te namirnice koje imaju dodane šećere. Čitajte deklaracije i vrlo brzo ćete naučiti kako ipak ostaviti na polici sve ono što ima nepotrebne šećere, što vam šteti zdravlju i doprinosi debljanju.

 

Povećan unos proteina dugoročno smanjuje naslage masnog tkiva

 

Kada govorimo o gubitku viška kilograma, proteini imaju veliku važnost. Studije pokazuju da proteini smanjuju osjećaj gladi za 60 posto, ubrzavaju metabolizam za 80-100 kalorija na dan te pomažu u smanjenju unosa prosječno 441 kalorije na dan.

 

Stoga, svima kojima je cilj gubljenje viška kilograma, savjetuje se pojačati unos proteina.

 

Provedene studije pokazale su da količina i kvalitet proteina koje unosimo, obrnuto proporcionalno je povezana sa masnim tkivom na području trbuha.

 

Dakle, ako jedete više i kvalitetnije proteina, imat ćete manji rizik od nakupljanja masti u području trbuha.

 

Stoga, potrudite se povećati udio proteina u prehrani: jaja, riba, meso, mliječni proizvodi, grahorice i orašasti plodovi trebaju biti obavezno na vašem tanjiru. Također, ako vam je teško prehranom unijeti dovoljno proteina, proteinski dodaci prehrani su izvrsno rješenje za nadopunjavanje prehrane i dostizanje željenog dnevnog unosa proteina.

 

Smanjite unos ugljikohidrata

 

Smanjenje unosa ugljikohidrata jedan je od najpouzdanijih načina gubljenja viška kilograma.

 

Istraživanja su pokazala da smanjenje unosa ugljikohidrata smanjuje i osjećaj gladi. Također, potvrđena je dva do tri puta veća učinkovitost low-carb dijeta u odnosu na low-fat dijete u gubljenju masnoga tkiva.

 

Dodatno, za low-carb dijete se pokazalo da su iznimno učinkovite upravo u gubljenju masnoga tkiva u području stomaka (oko organa) koje je opasno za zdravlje.

 

Već samo izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata (šećeri, slatkiši, hljeb i pekarski proizvodi) donijet će pozitivne rezultate, a ako se uz to pojača unos proteina, rezultati će biti vrlo brzo uočljivi.

 

Jedite namirnice bogate vlaknima

 

Prehrambena vlakna su najčešće neprobavljiva, a njihova konzumacija je povezana sa dobrom probavom i gubljenjem viška kilograma. No, kod odabira vlakana treba imati na umu i njihove razlike: prednost uvjek treba dati topivim i viskoznim vlaknima, ako je cilj gubljenje viška kilograma.

 

Naime, ova vlakna “navlače” vodu i formiraju određenu vrstu gela koji „sjeda“ u crijeva. Ovaj gel usporava prolazak hrane kroz probavni trakt te apsorpciju nutrijenata. Rezultat je produžen osjećaj sitosti i manjak apetita što dovodi do ukupnog smanjenog kalorijskog unosa, jednog d preduvjeta mršanja.

 

Najbolji način povećanja unosa vlakana hranom jeste pojačan unos voća i povrća. Također, dobar izvor vlakana su i mahunarke te žitarice, posebno zob.

 

Od dodataka prehrani savjetuje se uzimanje glukomanana, koji dokazano doprinosi mršanju.

 

Vježbanje se pokazalo kao odličan način u skidanju sala sa stomaka

 

Redovna fizička aktivnost važna je iz više razloga, a među njima su bolje zdravlje, manji rizik od bolesti, zdrava tjelesna težina te bolji izgled.

 

Budući da ne postoji trening, aktivnost ili vježba koja može skinuti masno tkivo samo s trbuha ili neke druge kritične tačke, vježbanje je učinkovito u ukupnom procesu mršanja i smanjenja udjela masnoga tkiva.

 

Bez obzira kojom se fizičkom aktivnošću bavili, od hodanja, trčanja, vožnje bicikla, aerobika, fitnessa illi neke druge sportske aktivnosti, povećat ćete kalorijsku potrošnju i tako olakšati mršanje.

 

Dodatno, fizička aktivnost smanjuje upalne procese, regulira nivope šećera u krvi te niz drugih metaboličkih neravnoteža koje su povezane sa abdominalnim masnim tkivom.

 

Vodite dnevnik prehrane kako biste imali uvid šta i koliko pojedete tokom dana

 

Svima nam je jasno koliko je važno šta jedemo i pijemo tokom dana. No, mnogi na kraju dana nemaju pojma koliko su hrane unijeli, je li to previše ili premalo i koliko prehranom utječu na svoje zdravstveno stanje i izgled.

 

Da biste stekli dojam kakva je zapravo vaša prehrana te unosite li nečega premali ili previše, savjet je da vodite dnevnik prehrane.

 

Već nakon samo sedam dana vođenja dnevnika moći ćete steći uvid u svoju prehranu te unijeti potrebne korekcije.

Istočna Bosna