03
Juni

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI UZ MJERE OPREZA

Published in Istočna Bosna

U Srebrenici traju pripreme za obilježavanje 25.godišnjice genocida nad Bošnjacima. Svi sadržaji koji su ranijih godina bili dijelom godišnjica, bit će i ove ali prilagođeni trenutnoj situaciji u državi uzrokovanoj pandemijom korona virusa. Marš mira bit će organizovan ali uz određen broj osoba. Komemoracija i ukop žrtava genocida u Srebrenici, odvijat će se uz propisane epidemiološke mjere koje će u BiH važiti 11. jula.

 

 

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora je kazao da su tijela 11 žrtava genocida u Srebrenici bila spremna za ukop 11. jula, međutim dvije porodice su odustale zbog, kako su naveli, nemogućnosti prisustva dženazi.

 

Punu podršku Organizacionom odboru dao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. On je posjetio Memorijalni centar i kazao kako je neophodno slati poruke kako se nikada i nikome ne bi ponovila Srebrenica. Za genocid koji je počinjen nad Bošnjacima je kazao da je civilizacijska katastrofa, naglasivši kako BiH želi graditi dobre odnose sa susjedima, ali da za takvo nešto postoji uvjet, a to je suočavanje s istinom i prošlošću.

  • Suočavanje s istinom i prošlošću Srbije treba da dovede do toga da se priznaju presude međunarodnih sudova, domaćih sudova, da se poštuju žrtve genocida, a ne da se negira, minimizira, omalovažava genocid ili čak glorificira – kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Donošenje Zakona o negiranju genocida značilo bi poštivanje univerzalne civilizacijske vrijednosti, međutim, političari iz RS-a onemogućavaju to, zaključio je Džaferović.

 

Za zločine protiv čovječnosti, Sud BiH osudio je 25 osoba. Brojni počinioci još uvijek hodaju slobodni, posebno direktni izvršioci.

(Amela Hodžić Cviko)

Istočna Bosna