30
Maj

ZVORNIK: Obilježavanje zločina nad Bošnjacima Drinjače - VIDEO

Published in Istočna Bosna

Danas se navršava tačno dvadeset osam godina od zločina koji je počinjen nad muslimanskim stanovništvom u MZ Drinjača na području općine Zvornik. Pripadnici JNA, Vojske RS-a te Arkanovci u maju su sa područja ove MZ zarobili, a zatim i ubili nekoliko stotina civila. Od 26. pa do 30. maja 1992. godine iz sela Kostijerevo je zarobljeno i ubijeno 111 osoba. Za posmrtnim ostacima većine njih se još uvijek traga.

 

U maju te zločinačke 1992. godine četnici predvođeni SDS-om te vojnici JNA opkolili su mjesto Kostijerevo koje je u sklopu MZ Drinjača te su od nekolicine mještana oduzeli lovačko naoružanje. Nakon te akcije, civli su prepušteni da normalno žive, dok su četnici pokušali isto da urade u naselju Pahljevići. Nakon što je iz ovog sela pružen otpor, istima je isključena električna energija, a počela su i granatiranja. Nakon što ni to nije urodilo plodom, odnosno nakon otpora mještana i nemogućnosti da uđu u Pahljeviće, četnici ponovo ulaze u Kostijerevo gdje su zarobili oko 111 civila, žena djece te starijih osoba. Iste su odveli u Dom kulture u Drinjači nakon čega su počela silovanja, mučenja i ubijanja.

 

Prema izjavama preživljelih vojno sposobni muškarci su ubijeni na sportskom poligonu ispred osnovne škole, nakon čega su kamionima odvezeni na nepoznatu lokaciju. Za posmrtnim ostacima ubijenih još uvijek se traga. Navodno su zakopani na mjestu sadašnjeg stadiona u Drinjači, dok se govori I da su tijela bačena u Drinu.

 


Za ova ubista još niko nije odgovarao iako su svjedoci ovog zločina prepoznali nekoliko komšija iz Drinjače koji su učestvovali u ubijanju. Među njima ima i onih koji i danas rade u ovoj MZ kao učitelji, policajci ali i poštari. Među onima koji su učestvovali u ubistvu Bošnjaka iz MZ Drinjača je veliki broj mještana naselja Luka koje je naseljeno Srbina te Liješnja. Oni su prema izjavama svjedoka učestvovali u mučenju te silovanju žena navodeći da je to osveta muslimanima za sve ono štosu oni kao Srbi pretrpili ranijih godina.

 

Last modified on subota, 30 Maj 2020 23:17

Istočna Bosna