Svake godine 12. maja se u mezarju Veljaci klanja kolektivna dženaza za identifikovane bošnjačke žrtve zločina iz 1992. godine. Međutim, ove godine zbog pandemije koronavirusa nije klanjana kolektivna dženaza.

 

Šuhra Sinanović predstavnica udruženja koja okupljaju preživjele žrtve kaže da su "u etničkom čišćenju Bratunca 1992. godine, koje su počinili Jugoslavenska narodna armija, Srpska teritorijalna odbrana i paravojne formacije iz Srbije, u samo nekoliko dana maja ubijena 603 Bošnjaka, a oko 20.000 ih je protjerano iz svojih domova."

 

Sinanović kaže da je obilježavanje stradanja Bošnjaka u Bratuncu 1992. godine počelo je 3. maja u mjestu Hranča, a završava se 16. maja.

 

 

- Obišli smo Hranču, Glogovu gdje je strijeljano 65 civila. Obišli smo mjesto Suha i masovnu grobnicu odakle su slike obišle cijeli svijet. U ovoj grobnici je ekshumirano 38 tijela, od toga osmero djece, 20 žena i deset muškaraca. Iz te masovne grobnice još dva tijela nisu identifikovana. Prošlo je 28 godina i pitanje je da li ćemo doći do njihove identifikacije. Obišli smo i stadion, fiskulturnu salu u školi, kao i Ljubovijski most odakle su u Dirnu spuštene 603 crvene ruže. U narednim danima će biti obilježeno stradanje Bošnjaka u Biljači, Pirićima i s tim se završava obilježavanje - rekla je Sinanović.

 

Hiba Ramić, predsjednica udruženja "Naše sjećanje", kaže da je tužno što "danas u Bratuncu nije bilo masovnog obilježavanja zločina nad Bošnjacima u Bratuncu"

 

- Nažalost, nismo u prilici da klanjamo dženazu zbog okolnosti u kojima se nalazimo. Žrtve nisu i ne smiju biti zaboravljene - rekla je Ramić koja smatra da "je Tužilaštvo moralo više uraditi na procesuiranju ratnih zločinaca".

 

- Nažalost, mnogo vremena je prošlo, mnogi svjedoci su preselili na bolji svijet, nisu bili u prilici da svjedoče. Imamo osobe koje nisu identifikovane, sve to ide sporo. Nezadovoljni smo samim procesuiranjem zločinaca. I oni što su procesuirani dobili su minorne kazne. Za zločine u Hranči čovjek je dobio tri i po godine za paljenje kuća, iako je bilo ubistava. Jedino što znamo da su ti neki okarakterisani kao ratni zločinci, jer i jesu. Ostalo ne možemo biti zadovoljni - rekla je Ramić.

 

 

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, kaže da se uprkos okolnostima moraju obilježavati važni datumi i čuvati sjećanje na žrtve.

 

- Naša je poruka građanima bila da se moraju ispoštovati sve mjere koje su bile od nadležnih tijela. Okupili smo se ovdje 12. maja, ispoštovali smo sve ono što je naređeno, ali nismo mogli doći u situaciju da ne obilježimo 12. maj. Danas nema dženaze, nema ukopa, ali mi smo tu da se sjetimo svih onih koji su ubijeni u maju i ranije 1992. godine u Bratuncu, i da pošaljemo poruku da ćemo bez obzira na okolnosti dolaziti ovdje i podsjećati - kazao je Salkić koji je pozvao Tužilaštvo BiH da "počne raditi svoj posao".

 

- Želimo pozvati Tužilaštvo BiH i nadležne agencije da konačno počnu raditi svoj posao kako ne bismo bili na pogrešnoj strani historije, to jest da ne bi bili na strani onih koji nisu procesuirali i kaznili ratne zločine. Nažalost, ratni zločinci nisu kažnjeni za svoje zločine. Srećemo u Bratuncu one koji su ubijali naše najmilije - rekao je Salkić.

 

Cvijeće su položili predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, predstavnici Bošnjaka u općini Bratunac, bošnjački predstavnici iz Srebrenice, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, a vjerski dio programa predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

 

Do sada je na mezarju Veljaci ukopano više od 300 osoba, a 40 osoba ukopano je na porodičnim i mjesnim mezarjima prije formiranja mezarja u Veljacima. Na području općine Bratunac pronađene su 73 masovne grobnice.