09
Februar

SABNOR BIH REAGIRAO NA DOGAĐANJA U PRVOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U SREBRENICI

Published in Istočna Bosna

Savez antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) BiH reagirao je na nedavna događanja u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici u kojoj je proslavljena slava “Sveti Sava”, a na društevnim mrežama objavljena fotografija učenika s porukom “Braća četnici”.

 


 
 

Iz SABNOR-a navode kako povod za njihovo reagiranje nije neprimjerena fotografija učenika, nego “pokušaj pravdanja tog djela od strane načelnika Srebrenice”.

 

  • Kada prvi čovjek Općine, u kojoj se dogodio najstrašniji zločin u Europi od svršetka Drugog svjetskog rata, dakle s mjesta zločina, brani one koji su inspirirali zločince da učine zločin 1995. godine u toj istoj Srebrenici, kao što su inspirirali i ovu nesretnu djecu, onda on sam ponovo čini zločin. Reći da su četnici bili antifašisti i da su se borili protiv nacista i drugih okupatora u Drugom svjetskom ratu klasična je revizija povijesti i pokušaj rehabilitacije dokazanih kolaboracionista s okupatorima naše zemlje”, navode u priopćenju iz SABNOR-a BiH.

Uz najoštriju osudu navedenih događanja, SABNOR zahtjeva od pravosudnih organa da se ovim pitanjem ozbiljno pozabave i sankcioniraju ga. U protivnom, kako navode, “slijedi nam daljnja eskalacija neofašizma koju kasnije može biti veoma teško kontrolirati”.

 

SABNOR također ističe kako su jedini antifašistički borci u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima bili Titovi partizani i zahvaljujući samo njima “mi smo bili dio pobjedničke antifašističke koalicije 1945. godine”.

 

 
  • Sve drugo su laži i obmane koje proizvode mržnju i siju strah s krajnjim ciljem rušenja Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju.

Istočna Bosna