12
Januar

Smajić: Pavlović pokušava izazvati sukob, pravosuđe mora reagovati

Published in Istočna Bosna
Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić osudio je današnje postavljanje plakata s likom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici.
 
 
Smajić: Pavlović pokušava izazvati sukob, pravosuđe mora reagovatiFoto: Vijesti.ba
 

Podsjetimo, plakate s natpisima "Genocida nije bilo" i "Bog te poživio i zdrav nam bio" polijepili su aktivisti Udruženja građana "Istočna alternativa", na čelu s predsjednikom tog udruženja Vojinom Pavlovićem.

 

- Pavlović vjerovatno pokušava izazvati neke sukobe, ali hvala Bogu, narod je toga svjestan. Mislim da mu ne treba davati preveliku pažnju. Imaju nadležni organi koji zaista trebaju početi da rade svoj posao i da se njim pozabave - ističe Smajić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

Naglašava da je, kao predsjednik Skupštine opštine, u više navrata od Pavlovića dobijao zahtjeve za postavljanje spornih spomenika, bisti…

 

- On to svjesno radi u Srebrenici, međutim u drugim područjima to ni ne pokušava. Očito mu je krajnji cilj napraviti pometnju i izazvati sukobe u Srebrenici. Ovim činom Pavlović potpiruje mržnju i uznemirava žrtve genocida, i ovakvim se provokacijama jednom zauvijek mora stati ukraj - smatra Smajić.

 

Naš sagovornik pozvao je nadležne organe, Sud i Tužilaštvo BiH da se uključe u ovakve slučajeve, da protiv odgovornih osoba pokrenu postupke i sankcionišu ih.

 

- Na kraju krajeva, iskreno se nadam da je gospodin Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, svjestan slučajeva negiranja genocida i da će iskoristiti svoje ovlasti i konačno nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida - dodaje Smajić.

 

Lijepljenje plakata s likom ratnih zločinaca, ocjenjuje, jasna je poruka da Bošnjaci jednostavno nisu dobrodošli na ovim prostorima.

 

- Zaista je vrijeme da se ovakve osobe sankcionišu i da konačno počnemo raditi i živjeti zajedno - potcrtao je Smajić.

 

Pozvao je i lokalne predstavnike vlasti srpske nacionalnosti u Srebrenici da osude ovakav čin, i poduzmu sve kako se slične stvari u budućnosti više ne bi dešavale.

 

Smajić je na kraju dodao kako bi znatno lakše po povratnike bošnjačke nacionalnosti bilo da je na čelu lokalne administracije čovjek koji ne negira genocid u Srebrenici.

 

- Svjesni te situacije, mi smo u Srebrenici postigli jedinstvo i akobogda na izborima ove godine izabrat ćemo načelnika koji ne negira genocid. A onda ćemo se sasvim sigurno znatno lakše suprotstavljati i boriti s ovakvim stvarima - zaključio je Smajić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

IB.com/Vijesti.ba

Istočna Bosna