25
Juni

IZVRŠEN OBILAZAK TRASE “MARŠA MIRA 2019”- VIDEO

Published in Istočna Bosna

Danas je izvršen obilazak trase “Marša mira 2019” na relaciji Kamenice – Kameničko brdo – Buljim. Radi se o originalnom dijelu trase marša smrti iz jula 1995. godine u dužini od 10 kilometara, koji ranije nije bilo moguće preći. Maršutu su, kao i svake godine, obišli preživjeli, članovi udruženja žrtava, članovi Organizacionog odbora za ovogodišnje obilježavanje 11. jula i drugi.

Pripremili: Prijatelji Srebrenice

Marš mira se održava svake godine u sklopu obilježavanja 11. jula, s ciljem odavanja počasti žrtvama. Kolona učesnika, koja svake godine broji hiljade ljudi iz cijelog svijeta, kreće iz Mjesne zajednice Nezuk, Opština Sapna, i u periodu od tri dana prelazi put dug oko stotinu kilometara, da bi došla do Potočara.

„Ovo je prvi put ove godine da smo tu i planiramo da ovuda provedemo učesnike Marša mira, znači originalnom trasom odavde do Buljima u dužini od nekih 10 kilometara. Na ovom mjestu 1995. godine smo u jednom danu izgubili oko 1000 ljudi, isto toliko smo izgubili koji su se predali“ , kazao je predsjednik Pododbora za „Marš mira 2019” Munir Habibović.

U toku Marša mira se održavaju i kraći istorijski časovi, na kojima se mogu čuti svjedočenja preživjelih učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine. Neki od njih su i danas ispričali svoju priču.

„Na ovome mjestu su počinjeni strašni zločini za koje, nažalost, još niko nije odgvarao, i sami ste svjedoci da se na ovome području i u širem reonu nalaze posmrtni ostaci ubijenih žrtava, kao što vidite, imaju i dijelovi odjeće koji još nisu uklonjeni“, naveo je jedan od preživjelih Zulfo Salihović.
„95. godine sam krenuo kao maloljetan, 14 i po godina sam imao, sa vojskom, postrojavanje je bilo na Šušnjarima kada smo krenuli. Prvi potok, nastala je pucnjava, zasjeda, prva nam je tu napravljena. Odatle smo nosili ranjene. Gladni, žedni, iznemogli, nismo imali adekvatnu ni obuću ni odjeću“, svjedoći Mefail Dudić, takođe preživjeli “Marša smrti”

Marš mira će i ove godine trajati tri dana, od 8. do 10. jula, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Istočna Bosna