25
Mart

KAŽNJENA ŠKOLA U RUDOM: SLAVKO MRŠEVIĆ, DJEČAK S AUTIZMOM, VRAĆA SE U ŠKOLSKE KLUPE

Published in Istočna Bosna

Slavko Mršević definitivno se može vratiti u školsku klupu! Tako je odlučio Sud u Viošegradu. 

 

Osnovni sud u Višegradu donio je presudu da su nadležni iz Srednje saobraćajne škole u Rudom i nadležno ministrstvo kršili Zakon u slučaju brutalne zabrane pohađanja nastave za autističnog dječaka. Ovim je naložen hitni povratak u školske klupe, te izrečena finansijska kazna od 11.000 KM.Slavko Mršević ima Aspergerov sindrom, najblaži i najfunkcionalniji oblik autizma.

 

On je izbačen 1. septembra 2016. godine iz Srednje saobraćajne škole u Rudom jer je škola odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prijenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu. Onemogućavanje školovanja ovom dječaku zbog autizma rezultiralo je najvećim i najupornijim individualnim protestom protiv segregacije u historiji naše zemlje. Javni zastupnik porodice Mršević bio je Bojan Bajić koji je i podijelio ovu vijest na svom Facebook profilu.

- Čekamo još okončanje krivičnog postupka. Šteta koju su napravili brutalnim kršenjem zakona i neljudskim ponašanjem koje gradić Rudo nije zabilježio u svojoj istoriji je nepopravljiva i teška. Ali, samo naprijed hrabri dječače, za tebe je budućnost osigurana, a njihova po zaslugama - napisao je Bojić.U Osnovnom sudu u Višegradu održano je ročište u ovom slučaju.

Spor se vodi protiv bivšeg direktora Branka Papića, pedagoga škole i osam profesora.

 

(Dženeta Sarić-Kozić / Hayat / Foto: Arhiv, Facebook)

Istočna Bosna