03
Mart

Islamska zajednica kupila bivšu fabriku Feros u Potočarima

Published in Istočna Bosna

 

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, kaže da je otkup bivše fabrike “Feros” veliki projekat

 

fabrika

Medžlis Islamske zajednice Srebrenica nedavno je uspješno okončao otkup zemljišta i objekta bivše fabrike Feros u Potočarima, a danas je organizovana akcija čišćenja prostora fabrike i okolnog zemljišta. Akciji su se odazvali brojni Srebreničani koji su donijeli potrebni alat, mašine i volju.

 

“Zahvaljujemo se svima koji su danas dali svoj doprinos i dio ovog velikog i važnog kompleksa vakufa počeli čistiti. U našoj slozi i zajedništvu je naš napredak. Allah vas nagradio sve! Amin”, poručili su iz Medžlisa IZ Srebrenica.

 

Ovih 35 duluma (18 duluma poljoprivrednog zemljišta i fabrički krug površine 17 duluma), koji je postao vakuf, od velike su važnosti za sve Bošnjake, a posebno za majke Srebrenice i Bošnjake Podrinja, naveli su iz Islamske zajednice BiH. Kako je istaknuto na ovom zemljištu u planu je pokretanje proizvodnih pogona čime će se oživjeti i ekonomska moć ovog područja.

 

Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica podršku su pružili Rijaset Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo tuzlansko, a kupovinu su pomogli Bošnjaci koji su pokazali veliku svijest o važnosti ovog projekta.

 

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, kaže da je otkup bivše fabrike “Feros” veliki projekat.

 

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata koje smo uspjeli uraditi u Srebrenici, a zahvaljujući našem reisu Husein ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću koji su, kada smo ih mi obavijestili da se bivša fabrika ‘Feros’ prodaje, brzo reagovali. Islamska zajednica u BiH je otkupila ovaj prostor i objekte, zahvaljujući dobrim ljudima – vakifima. Još ne znamo ni mi imena ljudi koji su učestvovali u kupovini. Ovaj prostor je sada vakuf Islamske zajednice BiH. Ovo je vakuf koji ćemo mi dati na raspolaganje našim ljudima, investitorima koji budu zainteresovani da ovdje na ovom mjestu otvaraju fabrike i pogone, i da zapošljavaju ljude koji žive ovdje” kazao je ef. Peštalić.

Istočna Bosna