25
Novembar

U Potočarima obilježen Dan državnosti BiH

Published in Istočna Bosna

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, obilježen 25. novembar - Dan državnosti BiH.

5bfa8ba3 4dd4 4ac9 9319 50ea0a0a0a7e potocari dd 700x402 1


Prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Nisvet Mujanović, čestitajući građanima Dan državnosti BiH i ukazujući na historijski značaj ovog datuma.

 

- Dan državnosti Bosne i Hercegovine je važan datum kojim se povezuje borba za slobodu naše zemlje u ratu od 1992. do 1995. godine sa antifašističkim otporom u Drugom svjetskom ratu, a činjenica da danas 75. godišnjicu uspostave moderne državnosti ne obilježavaju isti oni koji negiraju genocid u Srebrenici, povlači jasnu paralelu o pravoj i onoj drugoj strani historije. Svoj stav smo svi sami izabrali, i po pitanju ZAVNOBIH-a, i po pitanju genocida u Srebrenici. I zato je izuzetno važno što današnji dan obilježavamo u Srebrenici. I obilježavat ćemo sve dok bude nas, na ovom slobodnom komadu teritorije, koji je omeđen nišanima hiljada onih koji su ubijeni u najvećem pokolju na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, koji su životima platili da bismo mi danas mogli biti ovdje - rekao je tom prilikom Mujanović.

 

Izrazio je nadu da će nove generacije znanjem, obrazovanjem i dobrom vjerom učiniti sve da se nikada i nikome ne ponove masovne grobnice i koncentracioni logori, odnosno da se nikome ne ponovi Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Prijedor, Banja Luka, Stolac, Foča, Višegrad.

 

-To će uvijek biti naša poruka, i zato ćemo uvijek čuvati sjećanje na sve one koji su vjerovali u pravednu borbu protiv zločinaca, ma u kojem se trenutku historije oni tu borbu vodili i bez obzira na kojem mjestu na dunjaluku se ta borba vodila - poručio je Mujanović.

 

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić svim građanima BiH je čestitao Dan državnosti, istaknuvši da su se polaganjem cvijeća i učenja Fatihe sjetili svojih najmiliji koji su dali živote za BiH.

 

- Poruka je da svake godine na ovaj datum dolazimo u što većem broju na ovo mjesto i na taj način pokažemo da oni koji su dali svoje živote nisu zaboravljeni – kazao je Fejzić.

 

Obilježavanju Dana državnosti BiH u Potočarima prisustvovali su, pored članova udruženja žrtava, potpredsjednik RS Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, predstavnici lokalne vlasti, zatim vjerskog, kulturnog života te akademske zajednice.

 

IB.com / FENA