24
Novembar

PITALI SMO DURAKOVIĆA DA LI BI SCHMIDT TREBAO REAGOVATI POVODOM SMJENE HAMDIJE FEJZIĆA

Published in Istočna Bosna

Kazao je za naš portal kako je takav potez – kontinuitet jedne politike.

 

I ja sam prije dvije godine isto prošao, po istom aršinu su me smijenili sa mjesta predsjednika Skupštine. S tim što smo tada imali zakonsko uporište, jer ako je načelnik iz reda srpskog naroda, predsjendik Skupštine je morao biti iz reda bošnjačkog naroda. Nažalost, tada smo imali jednog pojedinca među nama koji je prihvatio političku igru srpskih stranaka i priklonio im se. Međutim, što se tiče zamjenika načelnika, bilo je definisano Statutom Općine što nije zakonska odredba da načelnik i zamjenik moraju biti iz različitih konstitutivnih naroda. Oni su to izbrisali iz statuta i nakon što su to uradili, to je nastavak politike da se na brutalan način političkom agresijom i većinom Bošnjaci izbace iz lokalne vlasti. To je poruka da Bošnjacima nema mjesta u vlasti ukoliko se ne saviju politikama koju provodi načelnik i većina oko njega – naveo je.


Dodaje kako Schmidt može riješiti ovaj problem, ali je većina izbrisala klauzulu iz statuta tako da ne postoji ni statutarno, niti zakonsko uporište da se poništi neka odluka.

 

To je poruka naših sugrađna iz reda srpskog naroda da ne žele nikakvu saradnju sa Bošnjacima na principu legitimnih zastupnika Bošnjaka u lokalnoj vlasti. To je njihova odluka i sramota, dokle će to tako biti, vidjet ćemo – zaključio je.


(M. Sultanović)

Istočna Bosna