09
Juli

Slike iz sela Klotjevac i danas svjedoče o agresiji Srbije na BiH

Published in Istočna Bosna
Grupa studenata iz Australije boravi na studijskom putovanju u BiH. 
 
Tokom prvih sedam dana boravili su i u Hagu, a potom  u Sarajevu, Mostaru, Srebrenici i u selu Klotjevac.
 
Sa studentima je i prof. dr. Hariz Halilović, nagrađivani antropolog i autor, profesor globalnih studija na RMIT Univerzitetu (Melbourne, Australija).
 
Profesor Halilović ističe kako studentima ova vrsta učenja proširuje vidike i pruža priliku da osjete kako rade sudije, istražitelji, te u kako teškim uvjetima živi nekoliko porodica u selu Klotjevac gdje kroz svakodnevnu komunikaciju dolaze do novih saznanja. 
 
Krajnja destinacija bila je selo Klotjevac u općini Srebrenica, u koje se nakon rata vratilo tek nekoliko porodica koje danas žive izolirane od društva. 
 
“S tim ljudima ćemo boraviti pet dana u njihovim poludovršenim kućama. Na taj način ćemo pokušati pokazati solidarnost s tim ljudima. Učestvovat ćemo na konferenciji u Srebrenici 10. jula, a dan kasnije na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici”, rekao je profesor Halilović.
 
On je jučer na svom Twitter nalogu podijelio fotografije iz pomenutog sela, uz opis.
 
- Učenje o svakodnevnom životu u postgenocidnoj zajednici Klotjevac na Drini. Jedno od mnogih sela u istočnoj Bosni koje je granatirano, gađano snajperom i potpuno uništeno direktno iz Srbije. Porušene kuće i 108 ubijenih seljana i dalje svjedoče srbijanskoj agresiji. 
 
Halilović je prije nekoliko godina u tekstu “Sjećanja na bolju budućnost” pisao: “Tokom čitavog rata, haubice, raketni bacači i druga oruđa i oružja za ubijanje, postavljena u Srbiji duž Drine, pržile su zemlju i živo meso na bosanskoj strani. Na bosanskoj strani, na lijevoj obali Drine, nekoliko stotina metara od Srbije, u selu Klotjevac stajale su kuće mojih roditelja i moje šire familije. U ljeto 1992, artiljerija s Tare, u susjednoj Srbiji, sravnila je cijelo selo sa zemljom”.

Istočna Bosna