19
Maj

Na Mostini obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima Čajniča

Published in Istočna Bosna

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Čajniče, u mjestu Mostina, pored nekadašnjeg zloglasnog Lovačkog doma, danas je obilježena 31. godišnjica stradanja Bošnjaka s područja ove opštine.

 

U maju 1992. godine, u ovom objektu bila su zatočena 42 civila, a 19. maj, dan kada su ubijeni od strane Vojske Republike Srpske (VRS), obilježava se kao dan sjećanja na sve žrtve zločina iz ovog grada.

 

Porodice ubijenih te predstavnici Muftijstva goraždanskog i Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Čajniče, kao i delegacija BPK Goražde, na mjestu stradanja položili su cvijeće te je proučen i Jasin pred duše ubijenih. Upućene su poruke da zločini poput ovog ne smiju biti zaboravljeni.

 

Brat ubijenog Ahma, Mušan Agović poručio je da je sjećanje trajna obaveza.

 

- Ja sam brat, prijatelj, rođak i još 41 ubijenog ovdje. Ubijeni su svirepim načinom, čak je u literaturi teško pronaći opise za to. Naša je obaveza, dužnost, farz da ne zaboravimo jer svaki zaborav znači da se može desiti ponovo ono što je bilo na Mostini, u Čajniču, u Srebrenici, u cijeloj BiH. Naša obaveza je trajno sjećanje, a nećemo zaboraviti ako budemo pisali, kao što će onih 150 stranica obrazloženja presuda ostati u arhivima i Kembridža i Oksforda i Sorbone, a najvažnije ostat će u arhivima Haškog suda - kazao je Agović.

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Čajniče Avdo ef. Šišić takođe je naglasio da se Bošnjaci Čajniča ne smiju umoriti od kazivanja istine.

 

-Mi smo se danas okupili da posvjedočimo nepobitnu istinu, da je bošnjački narod preživio neviđenu golgotu, da su nevini Bošnjaci Čajničani ubijeni jer su bili drugi i drugačiji po nekim mjerenjima, samo zato što su bili muslimani. Iz godine u godinu ovdje se oživljavaju naše rak rane, svjedočimo koliko je zla sposoban počiniti čovjek. Ono što znamo je da ne smijemo zaboraviti naše šehide jer su oni dali najvrijednije, svoje živote - kazao je on.

 

Obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Čajniča prisustvovao je i potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković. Naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja, ali i potrebu veće brige o povratnicima u manji bh. entitet.

 

- Mi kao narod imamo taj emanet i mi se moramo sjećati, ali jedini garant da se ovo mjesto Mostina i sva druga mjesta u BiH ne zaborave, jeste živo sjećanje, živi spomenik, a to smo mi da nikada ne zaboravimo i da nastavimo slati poruke da se nikada i nikome ovo zlo ne ponovi. Uvijek ću dolaziti i mimo ovih dana, iako sam prvi put u Čajniču, danas ću ići i u Rudo da obiđem ova izolovana bošnjačka povratnička mjesta. Ovdje sam i zbog onih 200 Bošnjaka koji žive u Čajniču jer mi moramo i zbog njih dolaziti jer su ovi ljudi uprkos ovim događajima smogli snage da obnove svoj život i nastave borbu na ovim prostorima odakle je svakako trebalo da nas nestane, ali hvala Bogu nije - poručio je Duraković.

 

Cvijeće na Mostini položila je i delegacija Vlade BPK Goražde na čelu sa premijerom Edinom Ćulovom.

 

-Mi ćemo nastaviti obilježavanja da se ne zaborave ovakvi događaji. Hajde da naučimo naša pokoljenja da ne dozvolimo da se ovo zaboravi, da se ne ponovi zločin nad ljudima koji su imali ime i prezime koje se nije sviđalo drugima - kazao je Ćulov.

 

Na lokalitetu Mostine otkrivena je najveća grobnica na ovom području iz koje su 2002. godine ekshumirani posmrtni ostaci 18 žrtava.

 

Od ukupno prijavljenih 138 nestalih osoba na području Čajniča, prema podacima INO BiH do danas je pronađeno i identificirano 90 žrtava, dok se za njih 48 još uvijek traga.

 

Za zločine na području Čajniča do danas su osuđeni Milorad Živković, Milun Kornjača, Milosav, Marjan i Slavko Jovanović na kazne od šest do jedanaest godina zatvora. Optužbi su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović.

 

Sud BiH je 2015. godine potvrdio optužnicu protiv Duška Kornjače kojom se on tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, ali je nedostupan pravosudnim organima BiH.

 

FENA

Istočna Bosna