15
Februar

U Srebrenici izrečene presude zbog prodaje donacija iz Saudijske Arabije

Published in Istočna Bosna

Osnovni sud u Srebrenici izrekao je 20 presuda pojedincima koji su prodali freze i drugu poljoprivrednu mehanizaciju koju su dobili u okviru raspodjele donacije Saudijske Arabije za pomoć povratnicima na seoska imanja u ovoj opštini ukupne vrijednosti dva miliona KM.

Težak život nakon genocida: Povratnici žele ostati u Srebrenici uprkos svim  problemima

 

Pravni zastupnik opštine Zekerijah Hadžić rekao je Srni da je od 20 presuda već 18 pravosnažno, a u dva slučaja ponovljen je sudski postupak.

 

Od 18 presuđenih pet je već izmirilo obaveze iz presuda”, precizirao je on.

 

Donacije u građevinskom materijalu i poljoprivrednoj mehanizaciji, za šta je Saudijska Arabija namijenila sredstva, opština Srebrenica rasporedila je 2020. godine nakon sprovedene procedure javnog poziva.

Podijeljeno je 35 kosačica92 motokultivatora sa prikolicama, po pet mašina za sijanje i vađenje krompira, 50 trimera i pet silokombajna.

 

Nakon saznanja da su mnogo prodali dobijenu mehanizaciju, opština je odredila tim za provjeru koji je ustanovio da je 20 osoba otuđilo dobijenu mehanizaciju i podnio prijave na osnovu kojih je Osnovni sud izrekao presude.

Sa 13 korisnika koji su zloupotrijebili donacije opština je sklopila dogovore o reprogramiranju plaćanja i taj rok ističe krajem februara.

 

Ukoliko ne izmire obavezu i ne izvrše sudsku presudu pristupiće se prinudnoj naplati po 8.000 KM, a to je cijena motokultivatora od 6.500 KM i dodaje se još 1.500 KM za sudske troškove i zatezne kamate”, pojašnjava Hadžić.

Ovo je prvi put da se u Srebrenici pokrene proces provjere zloupotrebe donacija.

Hadžić kaže da će ove kontrole postati praksa u slučajevima gdje opština bude partner donatorima.

Međutim, donacije su sve rjeđe i niže vrijednosti, a nažalost, slične kontrole nisu obavljane ranije kada su češće stizale donacije velikog obima i vrijednosti.

 

Hadžić kaže da je ovo upozorenje budućim eventualnim korisnicima donacija da se ne upuštaju i nelegalne poslove i zloupotrebu donacija jer će biti sankcionisani ukoliko to učine.

Last modified on petak, 31 Mart 2023 22:33

Istočna Bosna