14
Juni

ŽIVA LOMAČA - Danas je 30 godina od najsvirepijeg zločina počinjenog tokom rata u BiH

Published in Istočna Bosna

Pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali su oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću

 

 

Danas je 30. godišnjica “žive lomače”, ratnog zločina u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, u Višegradu, u kojem je ubijeno više od 140 civila bošnjačke nacionalnosti.

 

U kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici 14. juna, te Mehe Aljića na Bikavcu 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

 

Pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali su oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

 

U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Lukić i Mitar Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići za slobodnu teritoriju – Kladanj.

 

Sličan scenario dogodio se dvije sedmice poslije toga, kad je zapaljeno 70 bošnjačkih civila u kući Mehe Aljića, u višegradskom naselju Bikavac.

 

Za zločine u Višegradu pravosnažnom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osuđeni su Milan Lukić na doživotnu robiju, Sredoje Lukić na 27 godina zatvora i Mitar Vasiljević na 15 godina zatvora.

 

“Žive lomače” na Bikavcu i u Pionirskoj ulici, tokom suđenja Milanu Lukiću u Hagu, okarakterisane su kao primjeri nehumanosti u dugoj i tužnoj istoriji čovjekove nehumanosti prema drugom čovjeku. U obrazloženju presude naglašeno je da se ovi užasni događaji “izdvajaju po izopačenosti napada vatrom, očiglednoj proračunatosti i čistoj bezobzirnosti i surovosti”, te “po stepenu boli i patnje koja je nanesena žrtvama dok su žive gorile”.

Istočna Bosna