20
Septembar

ALMASA SALIHOVIĆ: MISIJA MEMORIJALNOG CENTRA JE ČUVATI SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA

Published in Istočna Bosna

Prije 18 godina zvanično je otvoren Memorijalni centar Potočari kao trajno svjedočanstvo i pomen na bošnjačke žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.

 

 
 Almasa Salihović, potparol Memorijalnog centra Potočari, je u izjavio za Radio BIR podsjetila da je na ovaj datum, na trećoj kolektivnoj dženazi ukopano 107 žrtava i zvanično otvoren Memorijalni centar.
 
  • Četiri godine kasnije je Memorijalni centar prerastao u državnu instituciju. Od dana osnivanja pa do danas, Memorijalni centar je posjetilo preko milion ljudi iz svih krajeva svijeta, koji su dolazili kako bi odali počast žrtvama – navela je.

Glavni zadatak i misija Memorijalnog centra je čuvati sjećanje na žrtve genocida.

  • To radimo sakupljajući, snimajući one koji su preživjeli i čija svjedočenja su od neprocjenjive važnosti, pripremajući razne izložbe. Podsjećam, Memorijalni centar je državna institucija, mi nismo lokalna institucija, fondacija, i želimo takav tretman – rekla je ona, te je dodala da im je u tom kontektu potrebna pomoć i podrška.

Poručila je da će iz Memorijalnog centra dati sve od sebe da ova insitutcija nastavi postojati, te da će nastojati raznim aktivnostima osigurati da bude memorijal dostojan svih žrtava.

Istočna Bosna