Program su otvorili rediteljica Jasmila Žbanić i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

 

- Prije svega, želim da izrazim zahvalnost produkcijskoj kući ‘Deblokada’ i rediteljici Jasmili Žbanić što su prepoznali instituciju Memorijalnog centra Srebrenica kao partnera sa kojim je realizacija jednog ovako velikog poduhvata moguća. Danas smo ovdje okupili mlade ljude iz cijele regije, koji žele da saznaju više o genocidu u Srebrenici, žele da podijele svoja iskustva i daju svoj doprinos procesu suočavanja sa prošlošću. Izuzetno je važno što su tu ljudi iz Srbije i Hrvatske, što smo učinili da Memorijalni centar bude mjesto sjećanja i mjesto okupljanja - poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

 

Rediteljica Jasmila Žbanić je izrazila nadu da će ovaj film biti prilika za razgovor za mlade u cijeloj regiji.

 

- Nakon prve projekcije filma, održat će se razgovor sa rediteljicom Jasmilom Žbanić i svjedokinjama događaja u UN-bazi u Potočarima u julu 1995. godine Almasom Salihović i Eminom Sinanović. Razgovor će moderirati Adnan Rondić. Nakon toga će mladi odati počast žrtvama genocida u mezarju te posjetiti sadržaje i izložbe u Memorijalu - poručili su iz


Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Naveli su i da će se u 15 sati održati posebna projekcija za porodice žrtava, visoke zvanice


i prijatelje filma. Nakon toga će uslijediti diskusija sa rediteljicom Jasmilom Žbanić i direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem.

 

- Na kraju, posebnu zahvalnost želimo izraziti Ministarstvu kulutre i sporta Kantona Sarajevo koje je pokrovitelj današnje premijera - poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.