Ovu informaciju za Blic su potvrdili u diplomatskim krugovima.

 

Vid Velikić je na saslušanju u policiji negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, što je za austrijske medije potvrdio i njegov advokat.

 

Vid Velikić, mladi, ambiciozni ljekar iz Srbije, kako su ga opisivali tamošnji mediji, zaposlen u Općoj bolnici AKH u Beču. Uhapšen je zbog sumnje da je sredinom maja, tortom koju je poslužio kolegama na poslu, izazvao trovanje kod više osoba, pošto je prethodno u nju ubrizgao dvije vrste lijekova koje se koriste kao terapija u psihijatrijskom liječenju.

 

Zdravstveni radnici zaposleni u ovoj bolnici najprije su zbog tegoba poput vrtoglavice, temperature, mučnine i povraćanja mislili da su zaraženi koronavirusom, međutim nakon što je jedan od kolega hospitalizovan, analizom njegove krvi utvrđeno je da je imao veću količinu sedativa "truksal" i "benzodiazepam".

 

- Ukupno desetak njih je jelo tortu. Osmoro ili devetoro su imali čudne simptome, a njih četvoro čak i ozbiljnije tjeskobe. U početku su svi mislili da su se zarazili korona virusom.Tek nedjelju dana kasnije, probudile su se sumnje da tegobe imaju veze sa tom tortom. Doktor koji je pojeo najveće parče završio je u bečkoj Općoj bolnici - kazao je direktor ustanove u Donjoj Austriji za Hojte u kojoj je Velikić takođe radio.

 

Kada su istražitelji bečke policije sklopili kockice i prikupili dovoljno tragova koji vode do mladog psihijatra, uputili su se u ustanovu u kojoj je zaposlen kako bi sa njim porazgovarali o slučaju, ali ih je sačekalo iznenađenje - on se nije pojavio na poslu. Odmah je pokrenuta intenzivna potraga za njim i uhapšen je u jednom kafiću u glavnom gradu Austrije.