24
April

OVAKO NA PRVI DAN RAMAZANA ZGLEDA NAJSVETIJE MJESTO MUSLIMANA, VLADA POTPUNA PUSTOŠ

Published in Svijet

Muslimani diljem svijeta počeli su u danas ramazanski post u jeku pandemije koronavirusa, zbog čega će vjernici biti uskraćeni za uobičajena porodična okupljanja i molitvu u džamiji premda neke zemlje nisu uvele takve mjere.

 

Agencije
 

Ove godine sveti mjesec, koji je istoznačnica za razdoblje druženja i okupljanja, mogao bi biti turoban za mnoge muslimane u Aziji, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

 

Zbog ograničenja uvedenih u većini zemalja, džamije su zavorile vrata a iftar, večernji obrok nakon cjelodnevnog posta, vrijeme kada se porodica okuplja i dolaze susjedi, ne može se upriličiti kako to nalaže običaj.

 

Meka je pusta

 

U Meki u Saudijskoj Arabiji, najsvetijem mjesto za muslimane, tako umjesto desetaka hiljada ljudi koji je inače pohode, vlada pustoš.

 

U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji svijeta, neće biti uobičajenog oduševljenja koje prati ramazan, jedan od stupova islama. Vjerske vlasti su pozvale vjernike da ostanu kod kuće.

 

  • Ovaj ramazan je sasvim drukčiji i jednostavno nije svečan – kaže Fitria Famela, indonezijska kućanica.
  • Žao mi je što ne mogu ići u džamiju, ali što možemo? Svijet se uvelike promijenio.

 

U Aziji, gdje živi više od milijarde muslimana, pojedini vjerski čelnici ne žele se pridržavati restrikcija povezanih s epidemijom covida-19.

 

Tako se glavna muslimanska organizacija indonezijske pokrajine Aceha javno usprotivila odluci državnih vlasti da stanovnici moraju ostati kod kuće.

Istočna Bosna